- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kad ukrajinski ministar zapreti Berlinu...

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertUkrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Ukrajinski ministar spoljnih poslova izjavio je da žali zbog odluke nemačkih vlasti da odbiju da snabdevaju Kijev oružjem. Kako kaže, Ukrajinci će taj postupak decenijama pamtiti.
„Razočarani smo kontinuiranim odbijanjem Nemačke da se dogovori o isporukama odbrambenog oružja Ukrajini, posebno u trenutnoj situaciji. Bili bismo još više razočarani kada bi Nemačka odbila ne samo da nam isporuči oružje, već i da spreči druge da to učine. Odbijanje Nemačke po tom pitanju razočarava i ukrajinsku javnost. Nažalost, Ukrajinci će decenijama pamtiti to i to je žalosno za mene kao šefa ukrajinske diplomatije. Želeo bih da naše partnerstvo napreduje, a da ljudi međusobno neguju prijateljska i srdačna osećanja“, rekao je Kuleba.
On je za list „Velt am Sontag“ napomenuo da poštuje pozivanje nemačkih vlasti na istorijsku prošlost po pitanju isporuke naoružanja Ukrajini, ali da se ne slaže sa tim.
„Ukrajina je podnela velike gubitke i razaranja tokom Drugog svetskog rata. Sada, kada ponovo patimo i kada smo ugroženi, jedina prihvatljiva politika je da nam se dozvoli da se štitimo“, konstatovao je ministar.
Prema njegovim rečima, Berlin je u prošlosti „pravio greške u vezi sa Ukrajinom“, zbog čega bi danas deo odgovornosti za to bilo donošenje „ispravnih odluka“.
„Što je Ukrajina jača, to je manji rizik od daljeg vojnog sukoba sa Rusijom“, zaključio je diplomata.
Ranije je ukrajinski MIP pozvao je nemačku ambasadorku Anku Feldhuzen i izrazio duboko razočarenje zbog stava nemačke vlade da neće pružiti oružje Kijevu. Ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht je u subotu saopštila da Berlin podržava Kijev, ali da isporuke oružje neće pomoći u rešavanju sukoba.
Ukrajinska vojska na aerodromu prima američke protivbaterijske radarske sisteme AN/TPQ-36. (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
U Kijev stigla nova partija američkog naoružanja, Berlin: Naša artiljerija ne može dalje iz Estonije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala