https://lat.sputnikportal.rs/20220123/fizicari-produzili-zivotni-vek-mehura-od-sapunice-na-neverovatnih-465-dana-1133559386.html
Fizičari produžili životni vek mehura od sapunice na neverovatnih 465 dana
Fizičari produžili životni vek mehura od sapunice na neverovatnih 465 dana
Sputnik Srbija
Francuski istraživači sa Univerziteta u Lilu smislili su način kako da produže inače kratkotrajan život mehura od sapunice i objavili da njihov balon nije pukao... 23.01.2022, Sputnik Srbija
2022-01-23T12:00+0100
2022-01-23T12:00+0100
2022-01-23T12:00+0100
nauka i tehnologija
izumi i otkrića
nauka i tehnologija
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/17/1133559328_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_0c8b83cf65689e717e82ac6c0c2ad356.jpg
Prema autorima studije, objavljene u časopisu „Physical Review Fluids“, tipičan mehur od sapunice za kupanje ili za pranje sudova traje samo nekoliko trenutaka pre nego što pukne što zbog „drenaže izazvane gravitacijom i/ili isparavanja tečnosti“.U svojim eksperimentima, tim je proučavao tri različite vrste mehurića: tradicionalne mehuriće od sapuna, mehure nastale na bazi vode i gasa, kao i mehuriće na bazi i glicerola.Tajna u gliceroluPratili su mehuriće koristeći vagu i kameru. Kao što se i očekivalo, mehurići od sapuna živeli su oko minut pre nego što su pucali, dok su gasni na bazi vode trajali malo duže, i pucali u periodu od šest do 60 minuta. Sa dovoljno visokom koncentracijom glicerola, vodeno-glicerolski mehuri su ostali netaknuti znatno duže, a najdugovečniji je preživeo 465 dana nakon što je napravljen.Istraživači ističu da dugovečnost ovog mehura od vode i glicerola potiče upravo od stabilizacijskih efekata koje ima glicerol, jedinjenje koje se inače koristi kao dodatak u proizvodnji hrane i lekova.Uprkos tome što bi postignuća francuskih fizičara laicima mogla da izgledaju kao besmislena i nepotrebna, profesor matematike sa Univerziteta u Njujorku, Leif Ristrof, ističe da ovi rezultati mogu imati vrlo značajnu praktičnu primenu.Ristrof, stručnjak za dinamiku fluida koji proučava nauku o mehurićima, rekao je da veliki broj istraživača u medicini, kao i ostalim proizvodnim delatnostima nastoje da saznaju što više o načinima borbe protiv isparavanja, preneo je RTS.
https://lat.sputnikportal.rs/20220113/kinezi-stvorili-robota-koji-cita-misli-zna-o-cemu-razmislja-radnik-u-fabrici-1133270664.html
https://lat.sputnikportal.rs/20211221/naucnici-razvili-materijal-koji-zarobljava-ugljen-dioksid-1132665724.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/17/1133559328_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_37eb7d889f92b5081a159e7e3ce00f3a.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
izumi i otkrića, nauka i tehnologija
izumi i otkrića, nauka i tehnologija
Fizičari produžili životni vek mehura od sapunice na neverovatnih 465 dana
Francuski istraživači sa Univerziteta u Lilu smislili su način kako da produže inače kratkotrajan život mehura od sapunice i objavili da njihov balon nije pukao 465 dana.
Prema autorima studije,
objavljene u časopisu „Physical Review Fluids“, tipičan mehur od
sapunice za kupanje ili za pranje sudova traje samo nekoliko trenutaka pre nego što pukne što zbog „drenaže izazvane gravitacijom i/ili isparavanja tečnosti“.
U svojim eksperimentima, tim je proučavao tri različite vrste mehurića: tradicionalne mehuriće od sapuna, mehure nastale na bazi vode i gasa, kao i mehuriće na bazi i glicerola.
Pratili su mehuriće koristeći vagu i kameru. Kao što se i očekivalo, mehurići od sapuna živeli su oko minut pre nego što su pucali, dok su gasni na bazi vode trajali malo duže, i pucali u periodu od šest do 60 minuta.
Sa dovoljno visokom koncentracijom glicerola, vodeno-glicerolski mehuri su ostali netaknuti znatno duže, a najdugovečniji je preživeo 465 dana nakon što je napravljen.
Istraživači ističu da dugovečnost ovog mehura od vode i glicerola potiče upravo od stabilizacijskih efekata koje ima glicerol, jedinjenje koje se inače koristi kao dodatak u proizvodnji hrane i lekova.
„Glicerol ima jak higroskopski efekat i poznato je da apsorbuje i vodu iz vazduha. Smatramo da ova apsorpcija vode kompenzuje isparljivost, dok prisustvo čestica glicerola onemogućava da voda iscuri iz mehura, što inače uzrokuje njihovo pucanje“, dodaju istraživači.
Uprkos tome što bi postignuća francuskih fizičara laicima mogla da izgledaju kao besmislena i nepotrebna, profesor matematike sa Univerziteta u Njujorku, Leif Ristrof, ističe da ovi rezultati mogu imati vrlo značajnu praktičnu primenu.
Ristrof, stručnjak za dinamiku fluida koji proučava nauku o mehurićima, rekao je da veliki broj istraživača u medicini, kao i ostalim proizvodnim delatnostima nastoje da saznaju što više o načinima borbe protiv isparavanja,
preneo je RTS.