- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Umesto odgovora na bezbednosne garancije, Amerika servirala Rusiji lažne optužbe

© AP Photo / Dmitry LovetskyMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Umesto da pripreme odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama, Sjedinjene Američke Države i NATO su pokrenuli „toskičnu“ kampanju sa lažnim optužbama protiv Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Kako se navodi, u periodu od 15. decembra, kada je Rusija zvanično predala Vašingtonu nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama i sporazuma o merama osiguravanja bezbednosti Rusije i zemalja NATO-a, Moskva je uglavnom svedočila očiglednim pokušajima američke strane da otegne diskusiju o konkretnim parametrima koje je predložila Rusija.
„Umesto da zastanu i da se fokusiraju na odgovore na suštinska pitanja iz ruskih dokumenata, Bela kuća i njeni zapadni saveznici pokrenuli su izuzetno toksičnu informativno-propagandnu kampanju koja predstavlja našu zemlju kao 'agresora', ' neprijatelja civilizovane Evrope' i 'pretnju' međunarodnoj stabilnosti“, konstatuje rusko Ministarstvo.
Diplomate podsećaju da je Stejt department uoči pregovora ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Ženevi objavio bilten o ruskoj politici u Ukrajini.

„Sama činjenica da je Stejt department objavio takve 'metodološke smernice' neposredno uoči razgovora ministra Lavrova i američkog državnog sekretara Blinkena u Ženevi ne može se tumačiti drugačije osim kao otvorena provokacija“, precizirano je u saopštenju.

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da je bilten Stejt departmenta još jedan propagandni dokument koji je, kako ističe, „formiran na osnovu pojedinačnih sižea, izvučenih iz konteksta“ i pristupa koji se pripisuju Rusiji „a koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću“.

Američki „zbornik činjenica“

Stejt department je 20. januara objavio dokument o ruskoj „dezinformaciji“. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je tekst „nemoguće čitati“, te da je dovoljno nasumice otvoriti neku stranicu tog dokumenta pa da vam bude jasno da sadžaj ne bi izdržao nikakvu kritičku procenu.
Američki Stejt department tvrdi da su „izmišljotine“ izjave da Zapad podstiče Ukrajinu na sukob, informacije da je Ukrajina agresor u odnosima sa Rusijom, izjave da NATO okružuje Rusiju i krši obećanja da se neće širiti.
Sa druge strane, kao „činjenice“ navode to da je Rusija inicirala krizu oko Ukrajine raspoređivanjem snaga na granici. Stejt department ne veruje u to da je kretanje vojske po teritoriji Rusije – jednostavno premeštanje.
„To je otvorena ruska pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, tvrdi Stejt department.
Takođe ističe da je NATO odbrambeni savez.
„Rusija ima kopnene granice sa 14 zemalja, od kojih su samo pet članice NATO-a. Širenje NATO-a nije usmereno protiv Rusije“, tvrdi se u dokumentu i ističe da Alijansa nikada nije obećala da neće primati nove članice.
Stejt department ne navodi argumente koji idu u prilog njihovim tvrdnjama.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
RUSIJA
Upozorenje ambasadora Rusije u SAD: Ako nastavite, bićemo primorani da udarimo gde ste najranjiviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala