- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čudo Srbije u Lisabonu – samo jedan od mnogo šokantnih momenata /video, foto/

© AFP 2023 / PEDJA MILOSAVLJEVICAleksandar Mitrović Srbija
Aleksandar Mitrović Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Sportska redakcija Sputnjika predstavlja vam najšokantnije sportske momente u 2021. godini.
Od međunarodnih incidenata, do fijaska sa koronom, ali i velikih (ne)uspeha... U 2021. godini desilo se svašta, a javnost je najviše ostala šokirana sledećim momentima:
Aleksandar Mitrović poslao Srbiju na Svetsko prvenstvo
Šanse da Srbija ode direktno na Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine nisu bile velike kada je objavljeno da će biti u grupi sa Portugalijom.
Remi od 2:2 u Beogradu i 1:1 u Irskoj umanjili su šanse izabranika Dragana Stojkovića Piksija, a odluka je pala u Portugaliji, gde je Orlovima bila potrebna pobeda.
Bilo je 1:1 sve do 90. minuta... A, onda – Aleksandar Mitrović.
Fenomenalna reakcija glavom najboljeg strelca u istoriji reprezentacije katapultirala je Srbiju direktno u Katar.
Simon Bajls na Olimpijskim igrama
Jedna od najuspešnijih gimnastičarki svih vremena, Amerikanka Simon Bajls šokirala je javnost kada se povukla iz finala ekipnog takmičenja na Olimpijskim igrama.
Ona se tokom boravka u Tokiju mučila sa mentalnim problemima, a od finala timskog takmičenja odustala je neposredno pred početak.
„Više ne verujem u sebe toliko“, navela je Bajls, koja je od većine javnosti dobila veliku podršku.
Englesko huliganstvo u finalu Evropskog prvenstva
Iako finale Evropskog prvenstva u fudbalu 2021. nije bilo za zaborav, ono što se verovatno najviše pamti je sve što se dešavalo pre početka.
Duel Italije i Engleske obeležili su domaći navijači, koji su u Londonu napravili pravi haos.
Od ruiniranja grada, preko tuče sa policijom, do suspenzije engleskog Vemblija i kazne od 113.000 funti zbog ponašanja navijača.
Transeksualna plivačica oborila sve rekorde
Debata o tome da li bi transeksualnim ženama trebalo dozvoliti učešće na ženskim sportskim takmičenjima i u 2021. bila na dnevnom redu.
Najviše bure podigla je plivačica Lija Tomas oborila je praktično sve rekorde ženskog plivanja, nedugo nakon što je prestala da se takmiči sa muškarcima, gde je beležila prosečne rezultate.
Zbog Tomas je nastala velika debata na društvenim mrežama, pa dok su je jedni ohrabrivali, drugi su isticali da njena situacija ugrožava ženski sport zbog toga što se učešće dopušta takmičarkama koje imaju značajnu biološku prednost.
Mesi napustio Barselonu
Ubedljivo najveći transfer godine, a verovatno i jedan od najbitnijih svih vremena, bio je odlazak Lionela Mesija iz Barselone.
Mesi navodno nije uspeo da se dogovori o uslovima produženja saradnje sa klubom u kojem je postao jedan od najvećih fudbalera svih vremena, pa je rešio da ga napusti.
Na pres-konferenciji viđene su suze, a nekoliko dana kasnije Argentinac je bio u Parizu kako bi potpisao unosan ugovor sa Pari Sen Žermenom.
Tajger Vuds doživeo udes i vratio se golfu
Petostruki šampion Mastersa, Amerikanac Tajger Vuds je u februaru uspeo da preživi zastrašujuću saobraćajnu nesreću pri brzini od 85 milja na čas, kad se njegov auto strovalio niz liticu i prevrnuo.
Vudsa su morali da izvuku iz automobila, a povrede nisu bile opasne po život. Ipak, 45-godišnjak je morao na operaciju i svi su sumnjali da će se vratiti golfu.
Iako se niko nije nadao, Vuds je uspeo da se vrati ne samo normalnom životu, već i golfu, pa se očekuje da će narende sezone biti jedan od glavnih favorita na PIP turneji.
Kristijano Ronaldo se vratio u Mančester junajted
Ako je Mesijev bio najveći, onda je Ronaldov transfer sigurno bio odmah iza njega.
Čuveni Portugalac je naprasno odlučio da napusti Juventus kako bi pokušao da osvoji još neku veliku titulu, a brzo se odlučio za Englesku.
Navodno je transfer u Mančester siti bio već dogovoren, a onda se jednog jutra dogodio veleobrt, pa je CR7 završio u redovima Sitijevog najvećeg rivala – Mančester junajteda.
To je označilo Ronaldov povratak u klub za koji je igrao od 2003. do 2009. godine i sa kojim je osvojio titule Premijer lige i Lige šampiona.
Konor Mekgregor polomio nogu
Kraj trilogije između Konora Mekgregora i Dastina Poarijea završio se neslavno, pošto je Mekgregor iznet u kolicima iz ringa.
Mekgregor je doživeo prelom noge na dva mesta i zbog toga je morao da prevremeno završi borbu i dovede karijeru pod znak pitanja.
Ipak, njegov trener Džon Kevano je izjavio da je povratak moguć u 2022. godini, u želji da prekine seriju loših rezultata od tri poraza u četiri borbe.
Kristijan Eriksen doživeo srčani udar
Danski fudbaler Kristijan Eriksen zabrinuo je ceo svet i zaustavio utakmicu Evropskog prvenstva protiv Finske kada se srušio na terenu.
Medicinsko osoblje reagovalo je hitro i to je, kako se na kraju ispostavilo, bilo ono što mu je spaslo život.
Eriksenu je nešto kasnije ugrađen uređaj nalik pejsemejkeru zbog kojeg, nažalost, više ne može da igra u Seriji A, ali je ono što je najbitnije to da se on manje-više u potpunosti oporavio.
Vredno pomena je i to da je Serhio Kun Aguero završio karijeru takođe zbog problema sa srcem.
Maks Ferstapen osvojio titulu u F1
Holandski vozač i član Red Bula osvojio je prvu titulu u karijeri u Formuli 1 posle jedne od najzanimljivijih trka u istoriji ovog takmičenja.
On je u Abu Dabiju pobedio Luisa Hamiltona iako su šanse za tako nešto bile minimalne, jer je na nekoliko krugova do kraja zaostajao dvocifren broj sekundi.
Ipak, greška Nikolasa Latifija zbog koje se zakucao u zid je Ferstapenu dala šansu, a on ju je maestralno iskoristio i u poslednjem krugu prestigao Britanca za titulu.
Ema Radukanu osvojila US open
Iako je Novak Đoković bio najbolji predstavnik tenisa u 2021. godini, to praktično nikog nije iznenadilo, a kamoli šokiralo.
Ono što navijačima i dalje nije potpuno najjasnije je šta je uradila britanska tinejdžerka Ema Raudkanu u Njujorku.
Za Radukanu je malo ko znao pre poslednjeg Grend slema sezone, a onda je uspela da ga osvoji – i to nakon kvalifikacija, bez izgubljenog seta.
Pored toga, ona je postala prva kvalifikantkinja u Open eri koja je osvojila Grend slem titulu, najmlađa još od Marije Šarapove i Vimbldona 2004. godine i prva Britanka koja je osvojila US open još od 1968.
Nestanak Šuai Peng
Kineska teniserka Šuai Peng šokirala je javnost kada se početkom novembra oglasila na društvenim mrežama i optužila bivšeg vicepremijera Kine Džanga Gaolija za seksualno zlostavljanje.
Ona je zatim „nestala“ sa interneta, njene objave su izbrisane i tu joj se izgubio trag.
Nedugo zatim oglasili su se svi bitni teniski faktori – poput VTA, ATP, ITF, Novaka Đokovića i drugih tenisera i teniserki – a Peng se zatim i pojavila na društvenim mrežama, u objavama koje su preneli tamošnji novinari.
I sama Peng je dala izjavu u kojoj je demantovala to da je ikoga za išta optužila.
Kako je „svetac“ Novak Đoković spasao rumunsku teniserku – i zašto se Srbija u nju zaljubila
„Nagrada za tri godine pakla, hvala Bogu“: Ovo je heroj o kojem priča cela Rusija
Miloš je i sa povredom hteo da se bori za Srbiju, a za Sputnjik otkriva tajnu „Misterovih“ reči
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala