- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šou je počeo: Berluskoni pokrenuo „Operaciju Veverica“ - glasom Sinatre do predsednika Italije

© AFP 2023 / TIZIANA FABISilvio Berluskoni
Silvio Berluskoni - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Izbori za predsednika Italije odvijaju se u parlamentu i za njih se obično vezuju priče o zakulisnim radnjama, dogovorima „ispod žita“ i intrigama svake vrste. Međutim, Silvio Berluskoni se odlučio za otvorenu kampanju u kojoj koristi svoj lični šarm, a koja je nazvana „Operacija Veverica“.
Uprkos dugačkoj listi skandala, među kojima su i „bunga-bunga“ žurke, kao i sudskog procesa za poresku prevaru, premijer sa najdužim stažom u italijanskoj istoriji i lider partije „Forca Italija“, Silvio Berluskoni odlučio je da se kandiduje za predsednika.
Iako predsednik Italije ima više ceremonijalna nego stvarna ovlašćenja (osim u slučaju parlamentarne krize ili krize vlade kada ima odlučujuću ulogu), izbori za ovu funkciju privlače veliku pažnju, kako italijanske, tako i strane javnosti zbog toga što su svojevrstan šou koji može da potraje mesecima – odvijaju se u više krugova i ovenčani su velom posebne vrste intrigantnosti karakteristične za italijansku političku scenu punu moralno upitnih radnji.
© AFP 2023 / TIZIANA FABIGrađani Rima protestuju protiv moguće kandidature Silvija Berluskonija za predsednika Italije držeći transparente na kojima je napisano "Kvirinale nisu bunga-bunga"
Građani Rima protestuju protiv moguće kandidature Silvija Berluskonija za predsednika Italije držeći transparente na kojima je napisano Kvirinale nisu bunga-bunga  - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Građani Rima protestuju protiv moguće kandidature Silvija Berluskonija za predsednika Italije držeći transparente na kojima je napisano "Kvirinale nisu bunga-bunga"
Ono što je, međutim, sigurno kada se govori o izborima za italijanskog predsednika jeste činjenica da u 75 godina dugoj istoriji italijanske republike do sada za predsednika nikada nije izabrana ličnost čije se ime provlačilo u javnosti ili je bila kandidat velikih partija ili koalicija.

„Operacija Veverica“ – Berluskoni hvata poslanike na lični šarm

A Berluskoni upravo to i čini – javno je najavio da će se kandidovati i nada se podršci svojih koalicionih partnera iz Italijanske braće i Pokreta „Pet zvezda“. Štaviše, pokrenuo je kampanju pod nazivom „Operacija Veverica“, u kojoj telefonom poziva poslanike italijanskog parlamenta da glasaju za njega. Cilj mu je, kako kaže njegov saradnik Vitorio Sgrabi, da pridobije što više glasova svojim šarmom i glasom, koji prema Sgrabijevim rečima ima zavodljivost kao i glas Frenka Sinatre.
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
SVET
Na pomolu noćna mora za EU: Berluskoni razmišlja o kandidaturi za predsednika
Nekoliko poslanika svedočilo je za medije kako je izgledao razgovor sa Berluskonijem. Tako je Kristijan Romanijelo, bivši poslanik Pokreta „Pet zvezda“, a sada nezavisni, posvedočio da je isprva, kada ga je Sgrabi povezao sa Berslukonijem, pomislio da se radi o nekom od kolega koji imitira bivšeg premijera.
„Našalio se pozivajući me na „bunga-bunga“ žurku i moram priznati da mi se svideo njegov humor. Nikada ne bih glasao za njega, ali, dok su se svi ostali ponašaju kao snobovi, on poziva poslanike koji su uvek omalovažavani. Bio je to kratak razgovor, trajao je par minuta. Uglavnom je on pričao. Govorio je o Evropi i međunarodnoj situaciji. Ispalio je par šala. Čini se da je u dobroj formi“, rekao je on.
Govoreći o neuobičajenosti Berluskonijeve kampanje za predsednika Italije, Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu navodi da neuobičajena vremena zahtevaju neuobičajen pristup.
„Berluskoni je čovek koji je, kao i značajan deo italijanskog stanovništva, senior, u godinama kada se uživa penzija. Ali, on je aktivan i već dugo vodi kampanje koje idu na to da uzburkaju duhove, da bude simpatičan u miljeu latinskih zavodnika, bez obzira što ima 85 godina“, objašnjava on.
Naš sagovornik navodi da je Berluskoni imao neuobičajenu kampanju i na pretprošlim italijanskim parlamentarnim izborima, održanim 2013, kada je sa građanima razgovarao u kafićima i restoranima. Tada se javno žalio kako su mu seksualne moći neznatno opale. A po izjavama koje odudaraju od politički korektnog diskursa bio je poznat i ranije, tako da u tom smislu od Berluskonija ništa ne treba da čudi.

Najbolji čovek na svetu

Pre nego što je pokrenuo „Operaciju Veverica“, Berluskoni je objavio oglas u svojim novinama „Đornale“ (formalno u vlasništvu njegovog brata) pod naslovom „Ko je Silvio Berluskoni“. U oglasu se navode 22 osobine koje ga karakterišu kao „najboljeg čoveka na svetu“. U tome Janković nalazi i motive za ambiciju bivšeg premijera da se kandiduje. Pored toga što verovatno želi da stekne imunitet kako bi izbegao sudske procese i da obezbedi budućnost svojoj poslovnoj imperiji, sama Berluskonijeva ličnost podstiče ga na kandidaturu – radi se o neverovatnom narcizmu, kaže on.
„To je sigurno nešto što je sam Berluskoni naložio da se napiše, imajući u vidu razne njegove izjave o samom sebi kao izuzetno dobrom čoveku, kao nekome ko pomaže svima, ko je odmah iza Pape kao najhumanija osoba na planeti“, kaže Janković.
© AFP 2023 / VINCENZO PINTOOglas u listu "Đornale", koji je u vlasništvu porodice Berluskoni, u kome se objašnjava kako je Berluskoni "najbolji čovek na svetu".
Oglas u listu Đornale, koji je u vlasništvu porodice Berluskoni, u kome se objašnjava kako je Berluskoni najbolji čovek na svetu.  - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Oglas u listu "Đornale", koji je u vlasništvu porodice Berluskoni, u kome se objašnjava kako je Berluskoni "najbolji čovek na svetu".
Izbor predsednika Italije počinje 24. decembra i u rukama je 1009 delegata – članova oba doma parlamenta i predstavnika regiona. U istoriji italijanske republike svega dva puta se dogodilo da šef države bude izabran u manje od tri kruga glasanja – radi se o Frančesku Kosigi, koji je predsedničku dužnost vršio između 1985. i 1992, i Karlu Azelju Ćampiju, koji je u palati Kvirinale, nekada kraljevskom dvorcu, a danas predsedničkoj palati, proveo period od 1999. do 2006. Čak je i najpopularniji italijanski političar svih vremena, socijalista Sandro Pertini za predsednika izabran u petom krugu.
Kolike šanse ima Berluskoni, još uvek je neizvesno. Ono što je izvesno je da se radi o čoveku nekonvencionalnog ponašanja koji ruši ustaljene tradicije i prakse – hoće li mu to i sada pomoći, videće se uskoro.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala