Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Problemi u saobraćaju zbog snega, očišćeni svi putevi prvog reda /video, foto/

© Sputnik / Lola Đorđević Zima u beogradu
 Zima u beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Nadležne službe grada Beograda spremno su dočekale snežne padavine i sve ulice prvog prioriteta su čiste, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMehanizacija Beograd puta čisti sneg sa ulica prestonice
Mehanizacija Beograd puta čisti sneg sa ulica prestonice - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Mehanizacija Beograd puta čisti sneg sa ulica prestonice
On je za TV Prva podsetio da je sneg počeo da pada oko osam časova ujutru i precizirao da je u centru grada padao do 14 sati, a u prigradskim delovima dva sata duže.
„Ukupno je, kako u kom delu grada, palo od 10 do 15 centimetara snega, u zavisnosti od dela grada. Temperatura je bila od plus šest do minus tri, što sada izaziva stvaranje poledice. Tokom dana posuli smo oko 400 tona industrijske soli i 200 tona mešavine. Na ulicama se nalazi 60 velikih i 15 malih kamiona, kao i 15 utovarivača. a dežura oko 300 ljudi“, rekao je Vesić.
Prema njegovim rečima, grad se dobro izborio sa snegom, budući da nije bilo većih zastoja.
„Imali smo tokom dana svega 30-ak poziva iz JKP „GSP Beograd“ i sve je rešavano u roku od sat vremena. U ovom trenutku sve linije koje održava GSP rade normalno. Postoji nekoliko minibus-linija, koje održavaju privatni prevoznici i koje su uvedene u uskim ulicama koje su u vreme snežnih padavina teško prohodne i te linije su trenutno skraćene, ali će i to veoma brzo biti rešeno“, kazao je Vesić.
Inače, javni prevoz u Beogradu obuhvata 524 linije, rekao je Vesić i dodao da grad potpuno normalno i dobro funkcioniše.
On je čestitao ljudima iz JKP „Beograd put“, jer su se, kako ističe, dobro organizovali i pokazali da znaju svoj posao.
Prema njegovim rečima, pomenutih 60 velikih i 15 malih kamiona su i dalje na ulicama i ostaće u ovom stepenu pripravnosti i tokom sutrašnjeg dana, dok će dalje će situacija biti menjana u zavisnosti od padavina.

Sneg napravio problem mnogim vozačima

Oko 11 sati kod Batajničke petlje došlo je do čak osam sudara. Prema prvim informacijama, ni u jednom od njih nema povređenih, kao ni obustave saobraćaja.
Jedan vozač je proklizao s puta i automobil mu je završio na bankini na auto-putu Novi Sad – Beograd.
Do nezgode na auto-putu došlo je i kod Batajnice gde se automobil zakucao u kamion.
Sudar se dogodio i na mostu Gazela.
Sneg koji neprestano pada čini vidljivost manjom.
Ništa bolje nije ni u drugim delovima glavnog grada, a ulice na Novom Beogradu su potpuno zavejane, dok sneg ne prestaje da pada.
Sneg je napravio probleme i vozačima GSP-a.
Tako se jedan autobus zaglavio u Žarkovu, nasred ulice, jer nije mogao dalje da nastavi svoj put.
Autobus na liniji 70, koji ide od Bežanije do RK Ikea, sleteo je sa puta, a kako prenose, putnici su dalje morali da nastave pešice.
Kolaps je nastao i u naselju Braće Jerković, ispod crvenog solitera. Nekoliko autobusa ostalo je zaglavljeno u rupi.
Takođe, objavljeno je i da je jedan autobus sleteo sa Mladenovačkog puta.
Dva autobusa koja prevoze putnike na liniji 18 proklizala su na uglu Darvinove i Bulevara Peke Dapčevića, dok su se trole zaglavile na uglu Svetogorske i Takovske.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović apelovao je na sve građane da ne kreću na put bez preke potrebe.
„Angažovano je više od 1000 putara, više od 600 kamiona i oko 270 mašina za čišćenje snega kako bi obezbedili normalno odvijanje saobraćaja“, naveo je Momirović.
Svi državni putevi prvog i drugog reda su prohodni, kao i prilazi turističkim centrima i graničnim prelazima, a trenutno je JP "Putevi Srbije" u drugom stepenu pripravnosti, što znači da je na raščišćavanju snega angažovano oko 1.200 ljudi, izjavio je danas rukovodilac odeljenja za auto-puteve u JP „Putevi Srbije“ Dragan Pavković.
U izjavi za Tanjug, Pavković je rekao da je angažovano i oko 700 jedinica opreme za čišćenje snega u 196 putnih baza u Srbiji, kao i da ima dovoljno soli i ostalih materijala za posipanje kolovoza.
„Ukoliko bude potrebe, i u zavisnosti od vremenskih prilika, stepen pripravnosti biće povećan“, rekao je Pavković.
Ističe da trenutno probleme na terenu prave teretna vozila, jer, kako kaže, dosta njih koristi letnje gume, a ne zimsku opremu koja je obavezna da se koristi u ovakvim uslovima.
„Zbog toga smo danas u toku prepodneva imali dve situacije na prilazu ka Beogradu, jedna je bila preko Begaljičkog brda, a druga nadomak Novih Banovaca, vozila su se kretala bez zimske opreme i na tim mestima imali smo otežano odvijanje saobraćaja“, rekao je Pavković.
Pored toga, dodao je, takve okolnosti otežavaju i putarima da očiste sneg na kolovozima.
Pavković je najavio da će, s obzirom da su raščišćeni putevi prvog i drugog prioriteta, uskoro biti raščišćeni i putevi trećeg prioriteta.
Apelovao je na vozače da brzinu prilagode uslovima na terenu, a poseban apel uputio je vozačima teških teretnih vozila da obavezno koriste zimsku opremu, kao i da na deonicama auto-puteva izbegavaju preticanje.
„Jutros smo imali više saobraćajnih nezgoda zbog toga, a na jednoj lokaciji nadomak Novih Banovaca, teretno vozilo se kretalo preticajnom trakom, a zbog otežanih uslova vidljivosti, putničko vozilo ga je udarilo otpozadi“, rekao je Pavković.

Preporuke za vozače:

Ne krećite nikud automobilom ako nemate zimske gume
Dobro očistite automobil, i to ne samo stakla već i krov
U toku vožnje ne radite ništa išitreno, sve reakcije treba da budu lagane i planirane
Duplirajte rastojanje od vozila ispred, samo tako možete da se zaustavite na vreme
Koči se motorom u kombinaciji sa blagim pritiskanjem pedale nožne kočnice
Koči se postepeno da bi se izbegla blokada točkova, jer tada vozilo proklizava i gubite kontrolu
Da bi se sprečilo proklizavanje, krenite lagano i postepeno ubrzavajte. Ako točkovi proklizaju, krenite iz druge
Na uzbrdici koristite brzinu za jedan stepen višu od one kojom se vozi po suvom i izbegavajte da zaustavljate auto
Na nizbrdici ne treba juriti, kočiti lagano takozvanim seckanjem, laganim spuštanjem i podizanjem stopala s kočnice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala