- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Opasan presedan“: Ruski kosmonaut ostao bez američke vize

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaJurij Gagarin
Jurij Gagarin  - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Države bez objašnjenja su odbile da izdaju vizu ruskom kosmonautu Nikolaju Čubu, rekao je za Sputnjik dobro informisani izvor.

„Kosmonautu Nikolaju Čubu, čiji odlazak na Međunarodnu kosmičku stanicu, predviđen za proleće 2023. godine, odbijena je ulazna viza u Ameriku bez ikakvih objašnjenja“, rekao je sagovornik agencije.

Kako je naveo, svi ruski kosmonauti tradicionalno pred odlazak na MKS prolaze pripreme u američkom Kosmičkom centru „Džonson“. Između ostalog, tu se upoznaju sa organizacijom američkog dela stanice isto kao što se američki kosmonauti pripremaju u Rusiji.
Povodom ove situacije oglasio se generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin, istakavši da ruskoj strani nikada nije palo na pamet da uskrati vizu bilo kom američkom astronautu koji je trebalo da dođe u Zvezdani grad na obuku za let u svemir.
„To što su američke vlasti uradile sa ulaznom vizom našeg kosmonauta je opasan presedan za saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici“, napisao je Rogozin na Telegramu.
Kako navodi pres-služba „Roskosmosa“, kosmonautu Nikolaju Čubu je potrebna izlazna američka viza kako bi učestvovao u prvoj petonedeljnoj sesiji posvećenoj upoznavanju sa američkim segmentom Međunardne svemirske stanice.

„Ova situacija dovešće u pitanje bezbednost boravka ruskog kosmonauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici i bezbednost američkog segmenta stanice zbog nepripremljenosti ruskog kosmonauta u slučaju vanredne situacije“, precizirano je u saopštenju.

Ističe se da je nemoguć let u svemir bez predavanja i praktičnih vežbi na maketi američkog segmenta, upoznavanja sa radom njegovog sistema, razumevanja interakcije sistema američkog i ruskog segmenta, kao i bez kursa o delovanju u vanrednoj situaciji.
Nepripremljenu posadu niko neće poslati u svemir, upozoravaju iz „Roskosmosa“, ističući da će zato organizatori obuke u najmanju ruku morati da promene raspored treninga Nikolaja Čuba.
Čub je postao član ruskog tima kosmonauta 2012. godine, a za sada nije bio na MKS.
Pristajanje svemirskog broda sa posadom Sojuz MS 12 na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Rusija napušta Međunarodnu svemirsku stanicu 2025. godine i pravi svoju orbitalnu stanicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala