Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ruski „kamovi“ stižu u Srbiju

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaHelikopetr "kamov"
Helikopetr kamov - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je gostujući na televiziji Pink govorio i o novim nabavkama za Vojsku Srbije i naveo da će Srbija dobiti dva ruska helikoptera tipa „Kamov“.
Vučić je još jednom rekao da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku, ne da bi bilo koga napadala, već da bi uvek bila spremna da zaštiti svoj narod.
„Ulažemo ogroman novac, čak 500 miliona evra više nego Bugarska. To je važno, naša vojska mora da bude snažna i da ljudi budu objedinjeni oko te ideje da imamo snažnu vojsku. Kupujemo dva ruska ‘Kamova‘ za protivpožarno delovanje. To su ubedljivo najbolji helikopteri za gašenje požara i moći ćemo da pomognemo i svima u regionu“, rekao je Aleksandar Vučić.
Ova letelica ima izuzetne sposobnosti, pre svega manevarske, a odoleva i turbulencijama koje izaziva topliji vazduh, nastao zbog vatrene stihije.
Helikopter pokreće motor od 1.633 kilovata (2.220 KS). Najveća brzina je 250-260 kilometara na čas, zavisno od verzije, a brzina krstarenja je 240 kilometara na čas. Autonomija je 1.135 kilometara i 6.000 metara. Sa teretom 100-150 kilometara, manje od hiljadu.
Helikopter može imati i ugrađen rezervoar sa horizontalnom pregradom, a delovi se mogu prazniti nezavisno jedan od drugoga. Kapacitet može biti 3 i 5 tona. Mogu biti i posebni rezervoari za hemikalije koje pomažu gašenje. Rezervoar sa vodom se najbrže može dopuniti za oko 90 sekundi, a najsporije za manje od tri minuta.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
SRBIJA
Vučić: Imamo sve detalje o atentatu, jedna zemlja EU nam je prosledila operativna saznanja
Helikopetr kamov - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
SRBIJA
Srbija kupuje dva ruska helikoptera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala