- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta povezuje Teslu i Orvela, Handkea i mitropolita Amfilohija Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Emisija „Orbita kulture“ vodi vas na izložbu „Moja Srbija“, koja je nedavno otvorena u Galeriji RTS, govori o drami „Tesla – izumetnik“ uoči njene premijere u novosadskom SNP, a autora „Štapa mitropolita Amfilohija“ pitamo o čemu pripoveda ova neobična knjiga.
Šta povezuje Teslu i Orvela, Handkea i mitropolita Amfilohija? I Orbita kulture
Kako je pre više od tri decenije odlučio da svetlošću ispiše priču o Srbiji, uveren da je ona božanska zemlja rajske lepote, kakvu priči pripovedaju njegove umetničke fotografije koje pored pejzaža, slikaju i način život, običaje, umetnost, ljude u Srbiji – za Orbitu kulture otkriva Stanko Kostić, umetnički fotograf čija je izložba „Moja Srbija“ nedavno otvorena u Galeriji RTS.
Zbog čega smatra da je roman „Levoruka žena“ koji je ovih dana objavljen prvi put u prevodu na srpski jezik, remek-delo austrijskog nobelovca Petera Handkea, čemu daje prednost knjizi ili istoimenom filmu koji je režirao sam pisac – objašnjava filmski kritičar Miroljub Stojanović.
Da li je drama „Tesla – izumetnik“ biografska, kakav će svet u njoj oživeti oživeti večeras na premijernom izvođenju u novosadskom SNP, zašto je Nikola Tesla dobar primer za priču o današnjici i iz kojih je razloga on i dalje naš savremenik, otkriva uoči premijere reditelj predstave Nebojša Bradić.
Zašto su mnogi stip umetnici inspiraciju tražili u Orvelovom romanu „1984”, koliki je izazov pretočiti u strip Orvelov totalitarni svet kojim rukovodi sveprisutni Veliki brat i po čemu se adaptacija „1984“ francuskog ilustratora Gzavijea Kosta izdvaja od ostalih — za Sputnjik govori Vuk Marković, urednik u izdavačkoj kući Komiko koja je nedavno objavila ovaj album.
Šta ga je inspirisalo da istražuje napuštene hotele Srbije i da o njima snimi dokumentarni film, odgovara reditelj Marko Nikolić, autor filma „Znaci života“ koji je proglašen najboljim kratkim dokumentarcem na festivalu Cannes Shorts u Kanu.
O čemu pripoveda neobična knjiga „Štap mitropolita Amfilohija“, završni deo trilogije koju čine „Štap Svetog Save“ i „Štap patrijarha Pavla“, otkriva nam njen autor pisac i urednik u SKZ Dragan Lakićević.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu. U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala