- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Na Sahalinu niče grad budućnosti /video/

© Sputnik / Alekseй DaničevObala Ohotskog mora, ostrvo Sahalin, Rusija
Obala Ohotskog mora, ostrvo Sahalin, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Rusija razmatra mogućnost da se na Sahalinu podigne grandiozan grad novog tipa pored morske luke Korsakov.
Ovakvi poduhvati nisu česti u svetu. Potpuno novi grad sagrađen i u regionu Guandun u južnom delu Kine i predstavlja kopiju austrijskog gradića Halštat. Treba pomenuti i Masdar Siti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima jer je prvi na svetu koji se snabdeva energijom od sunca i iz drugih obnovljivih izvora energije.
U Rusiji je projekat ovog tipa realizovan samo u Sočiju. Zato je i veoma zanimljiva najava da će se na Sahalinu izgraditi novi grad.
Plan je da se grad budućnosti podigne pored jedne od najvećih i strateški važnih luka u Rusiji. Vlada Sahalinske oblasti računa na to da će se uspostaviti transportne i logističke veze, dati dodatni podsticaj socijalno-ekonomskom razvoju celog ruskog Dalekog istoka, povećati konkurentnost privrede i stvoriti povoljna investiciona klima.
„Važno nam je da razvijamo transportno-logistički biznis. Ako se tome dodaju i ostali komforni uslovi, onda sa ostrva niko ne bi odlazio, nego bi dolazili sa svih strana Rusije. Upravo je zbog toga i nikla ideja da se pored luke Korsakov sagradi novi savremeni grad, ekološki čist, sa modernim tehnologijama za snabdevanje energijom i bespilotnim transportom“, rekao je gubernator Sahalinske oblasti Valerij Limarenko.
Na izradi modela novog grada angažovana je Agencija za strateški razvoj „Centar“ čiji su eksperti oduševljeni novim mogućnostima.

„Rusija nema velikog iskustva u izgradnji gradova novog tipa, samim tim je zadatak interesantniji i ambiciozniji. Potrebno je razraditi model apsolutno novog grada i odrediti pravac njegovog razvoja, napraviti ga da u isto vreme bude komforan i udoban za život, moderan i bezbedan“, kaže generalni direktor „Centra“ Sergej Georgijevski.

Pored toga, eksperti će sprovesti i antropološko istraživanje i čak odrediti tipove budućih stanovnika grada, predvideti njihov broj i način života.
Nisu su se, međutim, svi ovakvi projekti pokazali kao potpuno uspešni. Na primer, južnokorejski „pametni grad“ Songdo je trebalo da postane ikona svetle budućnosti, ali sada sve više podseća na grad duhova. U ovom gradu se nalazi neboder od 312 metara „Northeast Asia Trade Tower“ koji je do 2016. godine bio najviša zgrada u zemlji.
Na ulicama Songdoa se nalaze paneli koji omogućavaju interakciju sa gradskim sistemima, a u stanovima su postavljene prenumatske cevi kojima se smeće šalje direktno na preradu. Luksuzni grad je predviđen za emigrante iz SAD, Velike Britanije, Australije i Kanade i nije baš privlačan za lokalne stanovnike. Međutim, grad je skup i za strance i za lokalno stanovništvo.
O ambicioznim planovima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da se iza Urala, u Sibiru, izgradi nekoliko velikih gradova koji bi trebalo da postanu novi ekonomski centri, u svojoj autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju govorila je Ljubinka Milinčić.
Pogled na Vladivostok - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
RUSIJA
Odabrano mesto za izgradnju novog sibirskog grada — Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala