- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čilić srušio Rusa, ušao u društvo „velike trojke“, pa za Sputnjik otkrio „šta je najbitnije“

© AP Photo / Andy BrownbillMarin Čilić
Marin Čilić - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
Pratite nas
Hrvatski teniser Marin Čilić je pobedom nad Andrejom Rubljovim na Australijan openu ušao u elitno društvo u kojem su Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal. Na pres-konferenciji posle meča je za Sputnjik objasnio ključne momente velike pobede kojom je došao do osmine finala.
Čilić je ostvario veliki i pomalo neočekivani trijumf protiv Rubljova, čime je postao tek jedan od sedam aktivnih igrača (Đoković, Federer, Nadal, Mari, Vavrinka i Conga) koji su uspeli da u karijeri dođu do osmine finala nekog Grend slema najmanje 25 puta.
Tridesettrogodišnjak iz Međugorja je Sputnjiku objasnio šta se dešavalo u ključnim momentima meča, kada je vodio sa 3:1 u trećem setu i imao brejk loptu, da bi zatim izgubio pet gemova u nizu i ceo set.
„Pristup je najbitniji. Bio sam svestan da sam imao šansu na 3:1... Bila je brejk lopta, insajd-aut forhend koji je izašao za jedan centimetar. Druga brejk lopta, on je pogodio viner insajd-aut forhendom na liniju. Šta reći na te situacije? Sledeći gem nisam odservirao najidealnije, malo sam i pogrešio taktički vezano za to koje sam uglove gađao i tu sam mu dao malo više prilike da se vrati“, izjavio je Čilić na konferenciji za medije kojoj je od srpsko-hrvatskih novinara prisustvovao samo Sputnjik.
Nagli pad u igri i rezultatu nekadašnjeg šampiona US opena nije pokolebao, pa je usledio izuzetno siguran i kvalitetan četvrti deo igre.
„Nakon tog trećeg seta – ništa. Uzeo sam malu pauzu čisto da se pregrupišem, otišao sam u toalet na par minuta... Kao što sam spomenuo, pristup je najvažniji i ako igram na taj način biću potpuno pozitivan i da izgubim, da nastavim u tom smeru i izgubim meč, ali da igram na pravi način i da se borim, da sam mentalno na nivou na kojem sam bio u prva dva, pa čak i trećem setu koji je otišao na njegovu stranu. Nivo igre je bio fenomenalan, iako sam izgubio taj treći set. Ostao sam unutra i to mi je stvarno donelo jako puno pozitive za taj četvrti set“, dodao je Čilić.
Jedna od tema ostatka konferencije bila je vezana za hrvatske navijače, kojih uvek ima dosta na Australijan openu, a oni od prvog kola pružaju sjajnu poruku Marinu, što je bio slučaj i u duelu protiv Rusa.
„Uživam u tome od prve runde, igrao sam i par mečeva na Terenu 7 i tu je bilo još više njih, možda i do 200. Napravili su sjajnu atmosferu, uzbuđenje je bilo veće zbog njih i to je dosta bitno za moju igru. Volim da se osećam dobro na terenu, pokušavam da koristim to u svoju korist, a ujedno je danas bilo i veoma zabavno igrati meč pred takvom publikom. Sjajni su bili uslovi, sjajan meč, sve je bilo sjajno“.
Naredni protivnik je Feliks Ože-Alijasim, koji je godinu počeo izuzetno, ali dosad u međusobnim susretima hrvatski teniser vodi 3-0.
„Očekujem veliki izazov. Feliks je počeo sezonu veoma dobro, igrao je neverovatno sada protiv Evansa, a počeli su sve osvajanjem ATP kupa. Igrali smo nekoliko puta, znamo se dobro. On ima jake udarce baš kao i ja i generalno radimo iste stvari, tako da će se sve svesti na to ko će biti bolji u tim ključnim poenima. Pokušaću da se fokusiram, opustim i da nastavim da radim to što sam radio“.
Čilić se na Australijan openu vratio u formu koja mu je manje-više nedostajala u prethodne dve godine.
vKada igram dobro imam dosta samopouzdanja i mislim da je to i sada slučaj. Danas sam igrao sjajan meč. Mislim da je Andrej igrao veoma kvalitetno i ja sam uspeo da mu 'otmem' pobedu. Imam mnogo iskustva na Grend slem nivou, igrao sam sjajno u Australiji 2018, a čak i 2019. kada zbog povrede kolena nisam mogao da dam sve od sebe. Mislim da sada igram dobro, da mogu da se suprotstavim svakome, ali moram da idem meč po meč i da budem fokusiran i da nastavim istim putem kojim sam išao u prethodna tri meča“, podvukao je Čilić.
Obradović poručio Australijancima: Oterali ste jednog Srbina, sada će drugi da osvoji! /video/
Nema šale sa Marijanom – „čvrsta ruka“ Srpkinje izazvala „kiseli“ osmeh /video/
Zašto mrze Novaka Đokovića: Kako je svetski broj 1 postao neprijatelj zvaničnog Zapada? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala