- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Rok pesnik Džoni Štulić: Rokenrol „guslar“, kritičar sistema i kroz ljubavnu poeziju

© Sputnik / Lola ĐorđevićPrezentacija knjige "Rok pesnik Branimir Džoni Štulić" autora Zlatomira Gajića
Prezentacija knjige  Rok pesnik Branimir Džoni Štulić autora Zlatomira Gajića - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
Knjiga „Rok pesnik Branimir Džoni Štulić“ autora dr Zlatomira Gajića predstavljena je u Institutu za evropske studije, a u okviru promocije održana je tribina o Štulićevom stvaralaštvu. Knjiga je adaptacija doktorske teze autora iz 2018. godine.
Zlatomir Gajić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu podsetio je da je Branimir Džoni Štulić za dve godine objavio četiri albuma „Azre“ na osam ploča, sa 82 autorske pesme.
„Meni su prve ideje bile da doktorat bude o delima Homera ili Dantea, ali onda me je put odveo u svet Džonija Štulića“, kazao je Gajić podsetio da je Zapad iznedrio veoma značajne pesnike u rokenrolu kao što su Džon Lenon, Džim Morison, Bob Dilan, Dejvid Bouvi ili Lu Rid.
Pomenuo i uticaj pank grupa Seks Pistols, Kleš i Ramouns na dela Štulića.

„Rokenrol guslar“

„Rokenrol je bio spoj dve umetnosti, sviranja i pevanja, a umetnici su u to vreme recitovali svoju poeziju, kao što su to radili guslari. Mladi su uz rok muziku počeli da se interesuju za poeziju“, primetio je Gajić, koji je u knjizi analizirao 250 Štulićevih pesama.
On smatra da Štulićevi stihovi i muzika predstavljaju poseban kulturološki, muzikološki, književni, sociološki i medijski fenomen.
Navodi da je Štulić ostavio dubok trag stihovima koje je stvorio u zaista velikom opusu, te da je priznat kao najuticajniji muzičar sa ovih prostora.

Kritika društva kroz ljubavnu poeziju

Kako je naveo u svojoj knjizi, pesnički tekstovi Štulića bili su posvećeni životu mladog čoveka u urbanom Zagrebu, ali su bili i univerzalni i mogli su biti locirani u bilo kom gradu bivše Jugoslavije.
Gajić kaže da je Džoni Štulić stvarao lirsku poeziju, u kojoj je dominirao pesimizam, ali da su takođe prisutni umetnikova ljutnja, mržnja, tuga, seta, čežnja, nemir, melanholija, bol, pobuna, strah ili rezigniranost. U svojim pesmama kritikovao je degradaciju socijalističkog sistema u kome „idioti postaju cenjeni ljudi“.
„Zanimljivo je u njegovom književnom stvaralaštvu da je i u ljubavnoj poeziji nalazio način da progovori o svetu danas i da kritikuje društvo i sistem“, istakao je Gajić.
Džoni Štulić - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
KULTURA
Promašene kritike Džonijevog albuma: Štulić dosledan sebi – više voli Himza Polovinu nego Lajbah
Branimir Džoni Štulić - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2017
Štulić — „Jugoslovenski Isus“ i(li) „balkanski Dilan“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala