- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Leto kada sam naučila da letim“: Nezaboravna avantura dosadnog letovanja

© Foto : Glorija LizdeOlga Odanović i Klara Hrvanović na snimanju filma "Leto kada sam naučila da letim"
Olga Odanović i Klara Hrvanović na snimanju filma Leto kada sam naučila da letim - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
Pratite nas
Novi film Radivoja Raše Andrića nastao po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović je priča o naizgled dosadnom letovanju dvanaestogodišnje devojčice sa dve bake koja se pretvara u neprocenjivo iskustvo i nezaboravnu avanturu.
Objavljen je prvi trejler za porodičnu sagu „Leto kada sam naučila da letim“ reditelja Radivoja Raše Andrića. Reč je o ekranizaciji istoimenog bestselera Jasminke Petrović u kom su podjednako uživali i mladi i odrasli čitaoci i koji je uvršten u preporučenu lektiru za osnovne škole.
„Leto kada sam naučila da letim“ premijerno će biti prikazan u februaru. Raši Andriću je ovo prvi film posle 18 godina i bioskopskog hita „Kad porastem biću kengur“, koji je kao i njegova prethodna ostvarenja „Munje“ i „Tri palme za dve bitange i ribicu“ stekao kultni status i veliki broj fanova.

Nezaboravna avantura „dosadnog letovanja“

„Leto kada sam naučila da letim“ je vedra i duhovita priča snažnih emocija koja prati dvanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve babe. Ipak, nova prijateljstva, prvi poljubac i dugo čuvane porodične tajne pretvoriće ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu Hvar u neprocenjivo iskustvo i nezaboravnu avanturu.
Glavnu junakinju igra talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, u glumačkoj ekipi su i Žarko Laušević, Olga Odanović i Snježana Sinovčić, dok se u ulogama Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić.

Strah od dečjeg filma

Reditelj Andrić je u razgovoru za Sputnjik, a u toku rada na filmu otkrio da se kolebao i pomalo plašio da radi dečji film, jer nije njegova tema.
„Ja sam oštar na jeziku i u stavovima. Nisam siguran da je to dobro za decu. Za rad sa decom je potrebno užasno mnogo strpljenja. Rekao sam producentima: 'Ne znam da li bih ovo radio, ali hoću da vam pomognem oko scenarija'. Malo po malo i cela priča me uvukla“, rekao je Andrić.

Ključna reč – poverenje

Jasminka Petrović kaže da je izuzetno zadovoljna filmom jer je „uhvaćena atmosfera“ knjige a uz to su apdejtovani podaci s obzirom da je napisana 2016. U toku snimanja je bila veoma pozitivna stvaralačka atmosfera, a ključna reč bila je poverenje, ističe ona.
© Foto : Glorija LizdeŽarko Laušević i Luka Bajto
Žarko Laušević i Luka Bajto - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Žarko Laušević i Luka Bajto
„Mislim da su pažljivo birani svi saradnici i da se to oseća u filmu. Jednostavno, dobra atmosfera koja je bila na setu tokom snimanja oseća se posle i na platnu. Posebno izdvajam mlade glumce, oni su maestralno uradili svoj posao. Nije bilo lako, snimalo se od jutra do mraka prošlog leta kad je uveliko bila korona i jako se pazilo na mere bezbednosti“, kaže za Sputnjik Petrovićeva.
Kad je došla na snimanje, htela je da potrči u zagrljaj Sofiji, odnosno glumici Klari Hrvanović, ali su svi viknuli: Ne, korona! Bez obzira na stroge zdravstvene mere, u vazduhu se osećala „fina briga jednih o drugima“.

Radost pisca kad „ožive likovi“

Jasminka Petrović ističe da se mnogo raduje kad „ožive“ njene knjige od kojih su mnoge pretočene u pozorišne predstave u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu pa čak i u Stokholmu. Po knjizi „O dugmetu i sreći“ urađena je predstava „Miljakovac, to jest Novi Zeland“ i film „Zlogonje“.
„Za pisca je najveća radost kad njegovi likovi ožive i mislim da je veoma zanimljivo kako svaki medij da neki novi ugao, neko novo čitanje. Nemam problem sa autorima predstava i filmova da mora svaka reč da se ispoštuje“, zaključila je Jasminka Petrović.

Film za decu, roditelje, bake i deke

Novo Andrićevo ostvarenje je jedan od retkih filmova namenjenih prvenstveno mlađoj publici, a producenti najavljuju da će „Leto“, zbog višeslojne priče i značenja, biti film koji će zajedno ići da gledaju deca, mame, tate ali i bake i deke.
© Foto : Glorija LizdeLeto kada sam naučila da letim
Leto kada sam naučila da letim - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Leto kada sam naučila da letim

„Drago nam je da možemo publici da ponudimo jedan nežan letnji film o vrednostima porodice i prijateljstva, koji će među sobom moći da podele i da u njemu, kroz smeh i suze, zajedno uživaju gledaoci različitih generacija“, navodi se u saopštenju producenata.

Scenario za film „Leto kada sam naučila da letim“ je napisala Ljubica Luković, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Dejan Urošević, muziku je komponovao Vasil Hadžimanov, a u autorskoj ekipi su i kostimografkinja Momirka Bailović, scenografkinja Tajana Čanić Stanković kao i dizajner zvuka Vladan Korać.
Radivoje Raša Andrić - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2020
Raša Andrić otkriva kako je posle „Munja”, „Kengura” i „Tri bitange” konačno naučio da - leti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala