- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Naučnici objavili: Vakcina „Sputnjik Ve“ dvostruko efikasnija protiv omikrona nego „Fajzer“

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) neutrališe aktivnost omikron soja dvaput efikasnije nego vakcina kompanije „Fajzer“, saopštili su ruski Fond za direktna ulaganja i Centar „Gamaleja“.

„Vakcina 'Sputnjik V' pokazala je više nego dvostruko veći titar antitela koji neutrališu omikron soj virusa (B.1.1.529) u poređenju sa dve doze vakcine 'Fajzer'“, navodi se u saopštenju objavljenom nakon zajedničkog istraživanja sa italijanskim Nacionalnim institutom za infektivne bolesti „Lazaro Spalancani“. Kako je precizirano, „Sputnjik Ve“ stvara 2,1 puta više antitela protiv omikron soja nego vakcina „Fajzer“.

Pored toga, stručnjaci su zaključili da upotreba vakcine „Sputnjik lajt“ kao buster doze povećanja aktivnost protiv omikron soja do nivoa koji je uporediv sa zaštitom koju pruža vakcina „Sputnjik Ve“ protiv originalnog soja.
Ruski i italijanski istraživači ističu da je buster doza „Sputnjik lajt“ u okviru kombinovane primene vakcina najbolja odluka za povećanje efikasnosti i produženje perioda zaštite. Zahvaljujući optimalnoj konfiguraciji adenovirusne platforme, „Sputnjik lajt“ bolje štiti od omikrona i drugih mutacija.
Istraživanje je sprovedeno u jednakim laboratorijskim uslovima na Institutu u Italiji na osnovu uporedivih uzoraka krvi ljudi vakcinisanih „Sputnjikom Ve“ i „Fajzerom“ sa sličnim nivoima antitela i aktivnošću koja neutrališe originalni soj registrovan u Vuhanu.
Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ je odobrena u 71 zemlji sa ukupnim brojem stanovnika od četiri milijarde ljudi. Prema broju sertifikata za korišćenje nalazi se na drugom mestu na svetu. Njena efikasnost je 97,6 odsto prema rezultatima analiza podataka koji su dobijeni ispitivanjem 3,8 miliona vakcinisanih Rusa.
Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
DRUŠTVO
Šekler: Sputnjik možda najviše otporan na mutacije koronavirusa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala