- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šekler: Sputnjik možda najviše otporan na mutacije koronavirusa

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Mikrobiolog Milanko Šekler izjavio je da se u medijima nije pojavio bitan podatak koji je objavio proizvođač vakcine Sputnjik, a koji pokazuje da je njihova vakcina možda najviše otporna na mutacije koronavirusa.
Na pitanje kako ocenjuje da je Izrael uveo i četvrtu dozu vakcine, dr Šekler je u Danu uživo N1 rekao:
„Četvrtu dozu uveo je Izrael koji koristi samo Fajzer. Ja sam uvek zastupao tezu da je kombinacija vakcine uvek bolja, ali oni uporno idu dalje sa Fajzerom i došli su i do četvrte doze. Ja lično mislim da podaci ukazuju da Fajzer ima gubitak neutralizacije 40-tak puta, Moderna 40, 60 u nekim istraživanjima do 80 puta, a Sputnjik tri do sedam puta. To se nije pojavilo u medijima – da je objavio Sputnjik da je njihova neutralizacija opala za tri do sedam puta. To je bitan podatak jer govori da je možda on najviše otporan na mutacije“, rekao je Šekler.
On je naglasio da je u borbi protiv omikron soja važan ćelijski imunutet od vakcina koje koristimo i da li smo već preboleli koronavirus.
„Ćelijski imunitet – na njega se treba osloniti, kombinacija vakcinacije, inficiranje i primena mera daje rezultate. Mnogi su primili i tri vakcine, neki su se inficirali i tako organizam stvara imunološku odbranu i jača kapacitete. Ko je vakcinisan i preležao je virus, njegove imunološke snage su veće od onog ko nije preboleo, ni vakcinisan. Za njega je ovo tek početak pandemije“, rekao je Šekler.
On je naglasio da kod omikrona moramo da shvatimo, da iako je od njega manja smrtnost – da je za onog ko umre smrtnost 100 posto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala