- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iznenadni potez Džonsona: Kraj Kovida ili novi politički manevar

© AP Photo / Kirsty WigglesworthBoris Džonson, premijer Velike Britanije
Boris Džonson, premijer Velike Britanije - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson želi da ukine antikovid mere koje su u toj zemlji na snazi jer je to jedini način da politički preživi. Džonson nema izbora osim da sprovodi plan koji je u suprotnosti sa idejama SZO, ali nije u suprotnosti sa velikim delom javnosti, koja želi ukidanje mera.
Ovako Siniša Ljepojević, nekadašnji dopisnik srpskih medija iz Londona komentariše najavu Borisa Džonsona da će od 27. januara u Velikoj Britaniji prestati obavezna upotreba maski i pasoša o vakcinaciji.
Britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
SVET
Boris Džonson ukinuo kovid propusnice, obavezu nošenja maski i rad od kuće
Džonson je u obraćanju Parlamentu izjavio da je došlo vreme da se veruje u mišljenja stručnjaka da je omikron soj koronavirusa u Britaniji dostigao vrhunac, te da je cilj ukidanje samoizolacije i rada od kuće. Od 20. januara maske više nisu obavezne u učionicama.
Govoreći o optužbama o organizovanju zabave u rezidenciji u Dauning stritu u vreme kada je to bilo zabranjeno, a što se Džonsonu posebno stavlja na teret, Ljepojević, koji je, kako kaže, u to vreme boravio u Londonu, kaže da su svi tada pravili zabave.
„On bi mogao da se kritikuje i napada za mnogo ozbiljnije stvari. Ali to se ne spominje, nego se spominje jedan parti. Tako da mislim da je jednim delom to razlog što je ukinuo sve restrikcije. S druge strane, postoji veliko nezadovoljstvo javnosti i na ovaj način on ponovo politički preživljava i dobija novi prostor. Sada, kako će dalje, videćemo“, kaže Ljepojević.
Džonson je napravio mnogo grešaka kao premijer, dodaje naš sagovornik.
„On je razočarao mnoge jer ljudi koji su glasali za njega glasali su zbog Bregzita, a Bregzit pre svega znači raskid sa jednim modelom društva, sa jednim načinom rada koji simbolizuje EU. Tako da je izlazak iz EU, u stvari, pobuna protiv jednog društvenog modela. On nažalost to nije ispunio“, ističe Ljepojević.
Međutim, pobedu na prošlim izborima, koja je bila istorijska, jer je Konzervativna partija osvojila najveći broj mandata od vremena Margaret Tačer, ova stranka duguje upravo Borisu Džonsonu i ako bude sledio do kraja interese i želje većine ljudi, nema nikakvog razloga da njegova partija bude protiv njega. Stoga, zaključuje Ljepojević, najava ukidanja svih restrikcija može da znači nagoveštaj da on sprema politički povratak.
Novi britanski premijer Boris Džonson ispred Ulice Dauning br. 10 u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SVET
Žurke u sedištu premijera dok su građanima bila zabranjena okupljanja: Boris Džonson na meti kritika
Nakon što je ukinula restrikcije u novembru, britanska vlada je morala da vrati ograničenja u decembru zbog pojave omikron soja koronavirusa, takozvani „Plan B“ koji podrazumeva rad od kuće gde je to moguće, nošenje maski u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, kao i potvrdu o vakcinaciji za ulazak na mesta kao što su noćni klubovi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala