- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istanbul može biti domaćin samita lidera Rusije i Ukrajine

Bosfor - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Pregovori Rusije, Ukrajine i OEBS-a o Minskim sporazumima biće održani u Istanbulu, saopštili su visoki zvaničnici turskog Ministarstva spoljnih poslova na pres-konferenciji.

„Turska je od samog početka zauzela jasan stav u rusko-ukrajinskoj krizi – neophodni su koraci usmereni na smanjenje napetosti, sprečavanje oružanog sukoba i dalje jačanje i održavanje dijaloga. Zauzimamo takav stav i u NATO-u. Turska je danas veoma uticajna“, ističu izvori.

Oni podsećaju da „Rusija u početku nije želela posrednike“, ali da je juče portparol Kremlja Dmitrij „Peskov rekao da Moskva pozdravlja želju da se utiče na Kijev „kako bi ispunio svoje obaveze prema Minskim sporazumima.

„Ukrajina je, sa svoje strane, ranije podržala ideju o posredovanju Turske. Pregovori o Minskim sporazumima održaće se u Istanbulu. U njima će učestvovati isti akteri kao i do sada: Rusija, Ukrajina, predstavnici Donbasa i OEBS. Datum pregovora još nije određen. Sastanci u okviru pregovaračkog procesa biće česti i redovni“, konstatuju izvori iz MIP Turske.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je, sa svoje strane, potvrdio da Ankara želi da organizuje sastanak predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog oči u oči .

„Atmosfera rata, to psihološko stanje nas zabrinjava, jer smo mi zemlja koja ima dobre odnose sa obe strane. Nadamo se da ćemo organizovati sastanak uvaženih (predsednika) Putina i Zelenskog, da ćemo obezbediti sastanak oči u oči, licem u lice“, rekao je Erdogan, istakavši da će nastaviti kontakte sa Putinom radi osiguravanja mira i bezbednosti u regionu

Kako je ranije rekao Erdoganov portparol, Ankara je spremna da igra svaku ulogu radi spuštanja tenzija između Moskve i Kijeva. On je istakao da predsednik Erdogan pregovara sa ruskim i ukrajinskim liderom., te da je obojicu pozvao da dođu u Tursku ukoliko žele da se sastanu i reše svoje probleme i nesuglasice.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva pozdravlja napore svake zemlje koji mogu da doprinesu normalizaciji situacije u Ukrajini.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
RUSIJA
Kremlj o predlogu Erdogana: Ako mogu da utiču na Kijev, onda pozdravljamo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala