- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o predlogu Erdogana: Ako mogu da utiču na Kijev, onda pozdravljamo

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Ako Turska može da utiče na Kijev da ispuni obaveze iz Minskih sporazuma, onda tako nešto možemo samo da pozdravimo, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom inicijative turskog lidera da pomogne u rešavanju problema Ukrajine.
„Pozdravljamo napore svake zemlje koji mogu da doprinesu normalizaciji situacije u Ukrajini. Suštinska neslaganja između Rusije i Ukrajine su povezana sa neispunjavanjem obaveza iz Minskih sporazuma od strane Kijeva. Ako naši turski partneri mogu da utiču na Ukrajince i podstaknu ih na realizaciju sporazuma, onda tako nešto možemo samo da pozdravimo“, rekao je Peskov na redovnom brifingu za novinare.
On je dodao da je samo mesto održavanja pregovora manje važno pitanje, a da je glavno – uticati na Kijev da sprovede dogovoreno.
Ranije danas iz Ankare je saopšteno da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao ruskog i ukrajinskog kolegu, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog da dođu u Tursku kako bi „rešili nesuglasice“ između Rusije i Ukrajine.
„Ankara je spremna da igra svaku ulogu radi spuštanja tenzija između Moskve i Kijeva. Predsednik Erdogan pregovara sa ruskim i ukrajinskim liderom. Zapravo, čak ih je obojicu pozvao da dođu u Tursku ukoliko žele da se sastanu i reše svoje probleme i nesuglasice“, saopštio je Erdoganov portparol.
Podsetimo, poslednjih meseci Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
RUSIJA
Erdogan: Izgledi za „rusku invaziju“ na Ukrajinu nisu realni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala