- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan: Izgledi za „rusku invaziju“ na Ukrajinu nisu realni

© AP Photo / Virginia MayoPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da perspektiva „invazije“ Rusije na Ukrajinu nije realna.

„Ne smatram da su izgledu za rusku invaziju na Ukrajinu realni jer Ukrajina nije obična zemlja, ona je jaka država. Osim toga, da bi Rusija to uradila, mora da preispita situaciju u celom svetu, kao i sopstvenu situaciju“, rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu, vraćajući se iz Albanije.

Turski lider je saopštio da će uskoro razgovarati sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim, koji je nedavno posetio Ukrajinu. Naravno, moramo da razgovaramo o temi tenzija na granici i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dodao je.
Istovremeno, Erdogan je apelovao na prekid sukoba u Donbasu i naveo da pri svakom susretu sa Putinom iznosi da se Ankara „protivi okupaciji Krima“, što, kako kaže, čini i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu prilikom razgovora sa svojim sagovornicima.
„Dakle, naša politika na tu temu je jasna“, rekao je Erdogan, a prenosi televizija „En-Ti-Vi“.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je ranije da je njegova država spremna da bude posrednik između Rusije i Ukrajine, zalažući se za mir u regionu.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
RUSIJA
Moskva: NATO koristi „rusku pretnju“ kao izgovor za okupaciju Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala