- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina rasporedila naoružanje na liniji razdvajanja u Donbasu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaNapušten ukrajinski tenk T-64 u Donjeckoj oblasti
Napušten ukrajinski tenk T-64 u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Ukrajinske Oružane snage rasporedile su protivvazdušno oruđe i oklopni transporter u blizini linije razdvajanja u Donbasu, saopštio je portparol Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko.

„Kršeći treću odredbu dopunskih mera (za osiguravanje primirja) , protivnik nastavlja da raspoređuje naoružanje i vojnu tehniku u naseljima na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“, rekao je portparol.

Kako je precizirao, obaveštajci samoproglašene Luganske Narodne Republike primetili su vojnu tehniku koja je raspoređena na obodu sela Nižnje.

„Jedinice Narodne milicije stalno motre na protivnika. Strogo se pridržavajući uslova postojećeg primirja spremne su da po naređenju komande operativno reaguju na promenu situacije“, dodao je Filiponenko.

Podsetimo, raspoređivanje teškog naoružanja kod kontakt-linije u Donbasu zabranjeno je Minskim sporazumima i dopunskim merama za osiguravanje primirja koje su stupile na snagu u leto 2020. godine. Pored toga, na snazi je potpuna zabrana pucanja, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Međutim, samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika više puta su optuživale Oružane snage Ukrajine za kršenje tih odredbi.
Moskva je više puta izjavljivala da Kijev ne ispunjava odredbe Minskih sporazuma i odlaže pregovore o rešavanju sukoba. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su navodili da je Kijev poslao u Donbas polovinu Oružanih snaga Ukrajine. Zapadne države i dalje nastavljaju da naoružavaju Ukrajinu, a to se naoružanje, između ostalog, koristi i u Donbasu.
Vojnik DNR u gradu Gorlovka u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
SVET
U Donbas stigli ekstremisti „Desnog sektora“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala