- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Donbas stigli ekstremisti „Desnog sektora“

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaVojnik DNR u gradu Gorlovka u Donjeckoj oblasti
Vojnik DNR u gradu Gorlovka u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike primetila je grupu ekstremista „Desnog sektora“ (organizacija koja je zabranjena u Rusiji) u Donbasu, izjavio je na brifingu portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.
„Otkriveni su članovi ‘Desnog sektora’ u zoni za koju je zadužen prvi bataljon marinskog korpusa 36. brigade ukrajinske vojske. Pronađeni su u naselju Pavlopolj koje je pod kontrolom Kijeva“, izjavio je Basurin.
On je pojasnio da se sa učesnicima nacionalističke organizacije nalaze i oficiri 74. centra informaciono-psiholoških operacija i ekipa ukrajinskog „5. kanala“.

„Tokom snimanja provokativnih reportaža nacionalisti daju intervjue i predstavljaju se kao vojnici jedinica oružanih snaga Ukrajine“, dodao je Basurin.

Ranije su u Donjeckoj Narodnoj Republici izjavili da su militanti „Desnog sektora“ došli u rejon Novgorodskog koji je pod kontrolom Kijeva.
„Desni sektor“ je ukrajinska radikalna nacionalistička organizacija. Tokom januara i februara 2014. godine militanti pokreta su učestvovali u sukobima sa policijom i preuzimali su administrativne zgrade. Od aprila 2014. godine du učestvovali u gušenju protesta na istoku Ukrajine. U novembru 2014. godine Vrhovni sud Rusije je ovu organizaciju proglasio ekstremističkom i zabranio njeno delovanje na teritoriji Rusije. Ekstremistička grupa „Desni sektor“ zabranjena je u Rusiji od januara 2015. godine.
Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Minski sporazumi regulišu, između ostalog, davanje specijalnog statusa samoproglašenim republikama u Donbasu, ali do danas Kijev nije ispunio preuzete obaveze.
U julu 2020. godine u Donbasu su stupile na snagu dodatne mere za osiguranje prekida vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu otvaranja vatre, razmeštanje oružja u naseljima i njihovoj blizini, ofanzivnih, izviđačkih i diverzantskih dejstava. Osim toga, predviđaju disciplinsku odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.
Moskva je više puta izjavljivala da Kijev ne ispunjava odredbe Minskih sporazuma i odlaže pregovore o rešavanju sukoba. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su navodili da je Kijev poslao u Donbas polovinu oružanih snaga Ukrajine. Zapadne države i dalje nastavljaju da naoružavaju Ukrajinu, između ostalog, to se naoružanje koristi i u Donbasu.
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
SVET
Granatiranje se nastavlja: Šta planiraju oružane snage Ukrajine u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala