- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Granatiranje se nastavlja: Šta planiraju oružane snage Ukrajine u Donbasu

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Testiranje novog naoružanja, odbrambeni objekti na granici, stotine hiljada civila na vojnoj evidenciji i partizanski rat– Kijev nastavlja da razrađuje scenario za rešavanje problema Donbasa Silom. Uprkos najavi prekida vatre, granatiranje nepriznatih republika se nastavlja. Tamo se spremaju na najgore i očekuju provokacije.
Protivtenkovska jedinica ukrajinske vojske zauzima poziciju na onižem brdu negde u Donbasu. U rukama jednog od vojnika je američki protivtenkovski raketni sistem „Džavelin“. Operater gleda kroz okular komandno-lansirnog bloka i vidi stari oklopni transporter sa tenkovskom kupolom koji se nalazi nekoliko kilometara od pozicije. Lansirana raketa, čineći spektakularni „tobogan“, leti ka cilju. Međutim, municija od 175.000 dolara eksplodira na desetak metara od njega.
Tu vežbu su snimili novinari tv kanala Dom koji izveštava na teritoriji koja nije pod kontrolom Kijeva, piše komentator RIA Novosti Andrej Koc.

Ukrajinski planovi za Donbas

Oružane snage Ukrajine imaju skoro stotinu raketnih sistema „Džavelin“ i oko 500 projektila za njih. Verovanje ukrajinskih generala u prekomorsko čudesno oružje je očigledno mistično. Drukčije se njihovo hvalisanje ne može objasniti. Navodno sa „Džavelinima“ ne samo da će uspeti da vrate Donbas, već će i na juriš zauzeti Kremlj. Prvo gađanje iz američkog raketnog sistema „Džavelin“ još jednom je dokazalo da „čudesno oružje“ ne postoji, jer očigledno kako ima prednosti, tako ima i podjednako vidljive nedostatke.
Ali Kijev može da dobije od saveznika i neke ozbiljnije stvari. „Vašington post“ je nedavno objavio da će „u slučaju ruske ofanzive“ SAD organizovati partizanski pokret u Ukrajini, dok će Pentagon obučavati više od pola miliona ilegalaca koji imaju iskustva iz rata u Donbasu. A da bi „okupatorima“ gorelo pod nogama, partizani će, prema pisanju lista, biti naoružani novim „igračkama“, poput prenosnih protivvazdušnih raketnih sistema „Stinger“.
Ankara je takođe izrazila bezuslovnu podršku Kijevu. „Konflikt na liniji Rusija-Ukrajina i Rusija-NATO dostigao je opasne razmere. Bez obzira što imamo korektan odnos sa Rusijom, to ne znači da ćemo ignorisati naše principe i bliske odnose sa Ukrajinom. U rešavanju ovako složne situacije činimo sve što je neophodno za našu nacionalnu bezbednost“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavošoglu zbog povećanja borbene gotovosti snaga za brzo reagovanje NATO širom Evrope. Ove godine multinacionalnim kontingentom Alijanse od 40.000 vojnika komanduje Turska.

I žene u oružanim snagama

Još jedan nagoveštaj da se možda sprema ofanziva je i sledeća vest: informaciona agencija ukrajinskog Ministarstva odbrane izvestila je da će nekoliko stotina hiljada žena biti stavljeno na vojnu evidenciju. Na spisku je 35 profesija - od društvene ishrane, prava i ekonomije do izdavaštva i štamparstva. U slučaju eskalacije Ukrajinke će biti mobilisane i daće im oružje.
Istovremeno, Ukrajinci se organizuju na granici sa Rusijom ili, kako piše na sajtu pogranične službe, sa „zemljom agresorom“. Zaštitni bedem i mreža rovova se grade uprkos hladnoći, iako se zimi uglavnom prekida sa radovima. U očekivanju „invazije“, u Kijevu su odlučili da po svaku cenu blokiraju opasne pravce. Lokalni mediji prikazali su specijalnu opremu inženjerskih trupa na području Sumskog pograničnog odreda, koji se kontroliše 560 kilometara granice.
Milijtarizacija se ni izdaleka ne sviđa svima. Na primer, stanovnici sela Veliki Gluboček u Ternopoljskoj oblasti na zapadu zemlje odbili su da na njihovoj teritoriji bude brigada teritorijalne odbrane. Sprovedena je anketa u kojoj od 353 ispitanika, 344 su bili protiv, jer se u blizini pretpostavljenog mesta baziranja trupa nalaze bolnica i obdanište.
Nemirno je i na obali Crnog mora. Partizanska grupacija „Slobodni grad Odesa“, koji je protiv kijevskog režima i NATO okupacije Ukrajine, izvestila je da su pripadnici oslobodilačkog pokreta molotovljevim koktelima zapalili dva komandno-štabna vozila Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji vojne jedinice.

„Sirijski“ trag

O opasnosti od novog rata u Donbasu govorio je na godišnjoj konferenciji za štampu i predsednik Rusije Vladimir Putin. Prema njegovim rečima, oružane snage Ukrajine pripremaju novu vojnu operaciju na teritoriji koja nije pod njihovom kontrolom.
Zapadne zemlje, kako je primetio predsednik, upozoravaju Moskvu da ne preduzima bilo kakve mere da bi zaštitila stanovnika Luganske i Donjecke Narodne Republike. Ukoliko se Kremlj bude mešao, uslediće sankcije. Putin je naglasio da Rusiju pitanje Donbasa ne zanima zbog dobrog života, nego da se mora uzeti u obzir situacija u susednoj zemlji.
„Moramo da živimo stalno motreći šta se dešava u Ukrajini. Da pratimo kada će da udare? Kakve će nove sisteme naoružanja dopremiti u Ukrajinu i kako će se ponašati radikali? Međutim, danas su Minski sporazumi jedina osnova za rešavanje situacije u Donbasu“, izjavio je ruski lider.
Zapad ima drugačije mišljenje o ovoj situaciji. Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da vojnici američkih privatnih vojnih kompanija spremaju u Donbasu provokaciju s primenom hemijskog oružja. Teroristički napad na jedno od industrijskih preduzeća DNR ili LNR koji bi izazvao ispuštanje otrovnih supstanci u atmosferu bio bi idealni povod da Kijev pokrene vojnu operaciju protiv „terorista“, a Rusija bi u očima SAD i EU bila država koja podržava „militante“.
Sjedinjene Države su dopremale u Ukrajinu različite vrste oružja, konstatuje portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin. U oktobru je jedna partija sadržala protivotrov za hemijsko oružje tipa botulinski toksin. On izaziva botulizam, ili konkretnije, paralizu. U novembru je već isporučen sam hemijski preparat. Nalazi se u metalnim posudama od četrdeset milimetara i može se koristiti sa bacačima granata. Težina ovog hemijskog oružja je mala, a upakovano je tako da se može bacati iz bespilotnih letelica.
Nije isključeno da SAD i njiihovi saveznici žele da u Donbasu primene scenario koji bi bio sličan sirijskom, kada je dobro poznata organizacija „Beli šlemovi“ organizovala provokacije uz upotrebu otrovnih supstanci, stvarajući povod za još jednu invaziju zapadnih zemalja na teritoriju suverenih država. Donjecka Narodna Republika je zato obećala da će pojačati zaštitu objekata hemijske industrije u republici, konstatuje Andrej Koc.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala