- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta će Erdogan reći Bakiru: Turska kao adut u rešavanju krize u Bosni

Pratite nas
Poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Ankari pokazuje da Turska ima razumevanja za ono što je ključno za rasplet krize u BiH – poštovanje izvornog slova Dejtonskog sporazuma i formulu o tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Sa druge strane, zbog uticaja na SDA, Turska može da ima značajnog uticaja na rasplet krize u BiH.
Ovako nekadašnji diplomata Zoran Milivojević komentariše susret srpskog i turskog predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. Ipak, Turska, prema njegovim rečima, ne može da bude ključni igrač u rešavanju krize, ali može da u značajnoj meri doprinese njenom rešavanju.

Najvažnije je da Turska utiče na SDA

To što Turska ne može da bude ključni igrač je zato što se njeni interesi i interesi zapadnih zemalja ne podudaraju.
„Turska iskače iz generalne strategije Zapada i zapadnih interesa na ovom prostoru. Postoji odsustvo poverenja kada je reč o Turskoj – ona je regionalna sila, to je nesporno i ona želi da promoviše svoje interese i u Mediteranu, i na Kavkazu, i na Bliskom istoku i u svom okruženju na Zapadnom Balkanu i islamski element na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi smatra prirodnim prostorom za svoj uticaj“, objašnjava Milivojević.
Međutim, problemi koje Turska ima na relaciji sa NATO, zbog akcija na Bliskom istoku i odnosa sa Rusijom, pokazuju koliko su interesi Ankare i Zapada u koliziji.

„Najvažniji element turskog uticaja je njen uticaj na SDA i na ponašanje ove partije. U tome, direktan odnos između Erdogana i Bakira Izetbegovića je izuzetno važan“, konstatuje naš sagovornik.

Bez obzira na zapadne interese i povećanje broja specijalnih izaslanika, Turska se iz rešavanja bosanskohercegovačke političke krize ne može isključiti, jer je, između ostalog, njen uticaj izuzetno jak u istorijskom i kulturološkom smislu. Sa druge strane, Turska ne pristaje da bude isključena iz procesa.
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
SRBIJA
Vučić i Erdogan: Odnosi Srbije i Turske na najvišem mogućem nivou/video/
Prema Milivojevićevim rečima, ključno pitanje je sa koje platforme Turska nastupa prema krizi u BiH.

„Ukoliko je Turska saglasna sa principima poštovanja izvornog Dejtona i koncepta o dva entiteta i tri konstitutivna naroda, gde bi se Turska uključila sa Srbijom i Hrvatskom, mogla bi da da određeni rezultat. U krajnjem slučaju, da pokaže da se mimo toga stvar u BiH ne može rešiti nametanjem“, ističe on.

SDA sluša samo Vašington

Željko Budimir sa banjalučkog Fakulteta političkih nauka manje je optimističan od Milivojevića kada govori o dometima turskog uticaja na krizu u BiH. Prema njegovim rečima, da je političko Sarajevo želelo da se Turska uključi u rešavanje krize u BiH, to bi se već dogodilo. Bošnjačka politička elita ne sluša više nikoga, osim svojih mentora iz Vašingtona i Brisela i zbog toga je teško očekivati da će Turska igrati ulogu ključnog igrača u rešavanju krize u BiH.

„BiH je projekat Zapada, a ne Turske. Čak i istorijske i religijske veze između bosanskih muslimana i Turske nisu toliko važne, koliko je važna politička podrška koju političko Sarajevo ima, pre svega u Vašingtonu i Briselu, kao i u pojedinim zemljama EU koje slede politiku utemeljenu u vreme američke globalne liberalne hegemonije“, ističe Budimir.

Turski uticaj nikada nije bio ključan na Bošnjake i od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, uloga SAD je dominantna u BiH u svakom segmentu. Iako je osmanski i islamski uticaj na bošnjački nacionalni identitet važan, SDA svojim potezima pokazuje da su njeni glavni partneri na zapadu i da je to SAD, zaključuje Budimir.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
REGION
Dodik: Zahvalan sam Vučiću i Erdoganu što se zalažu za poštovanje Dejtonskog sporazuma
Podsećamo, Vučić i Erdogan su, prilikom susreta 18. decembra, zaključili da su stabilnost, mir, razgovor i poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za BiH.
„Rekao sam predsedniku Erdoganu da Srbija poštuje integritet BiH, kao i što ističemo da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH“, rekao je Vučić, dok je Erdogan naglasio da je podrška koju Srbija pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH veoma važna za mir i stabilnost celog regiona.
Erdogan je rekao da je „imperativ da se sve strane suzdrže od preduzimanja koraka koji štete teritorijalnom integritetu BiH i da se svi ponašaju odgovorno“. On je naveo da će Turska „nastaviti da ulaže napore i da čini sve“ da se smanji napetost na Balkanu.
Sastanak Vučića i Erdogana pozdravio je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
„Podržavam nastojanje da se dijalogom dođe do rešenja u BiH što su juče i inicirali predsednici Vučić i Erdogan. Republika Srpska se sve vreme jasno zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH. Ni u jednom momentu Republika Srpska nije ugrozila mir i stabilnost u BiH, niti nam je to bila namera, već insistiramo na poštovanju Ustava i onoga što je potpisano u Dejtonu“, rekao je Dodik.
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
REGION
Milanović: Dodik je naš partner, bez Srba u BiH nema rešenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala