Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić i Erdogan: Odnosi Srbije i Turske na najvišem mogućem nivou/video/

© AP PhotoAleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne u Ankari sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Posle sastanka predsednici Srbije i Turske obratili su se medijima.
Erdogan je nakon sastanka izjavio da je srećan što su odnosi dve zemlje na visokom nivou.
"Naši odnosi sa Srbijom su na najvišem mogućem nivou. Razgovarali smo o koracima koje treba da preduzmemo u narednom periodu. Obim naše trgovine, uprkos pandemiji, nastavlja da obara rekorde", rekao je Erdogan.
Dodao je da su razmenjene ideje o zajedničkim projektima.
"Hvala dragom prijatelju jer pruža podršku našim preduzetnicima. Na sastanku smo snažno i odlučno potvrdili značaj mira i stabilnosti na Balkanu, razmenili smo mišljenja o političkoj krizi u BiH, a podrška koju Srbija pruža integritetu BiH je važna. Neophodno je sarađivati sa međunarodnom zajendicom kako bi se izbegle krize i očuva mir", rekao je Erdogan.
Obraćajući se medijima, Vučić se zahvalio na dočeku koji je upriličen za srpsku delegaciju. Razgovarano je o svim temama, najviše o regionalnim pitanjima, a u svim temama pokušan je da se nađe zajednički imenitelj.

"Treba da razumemo okolnosti, da guramo zemlje unapred, a ne u prošlost koja je važna da bismo iz nje izvukli pouke. Važno je da svojim rukama gradimo bolju budućnost. Naša ekonomska saradnja raste, imamo 110 turskih kompanija koje posluju u Srbiji i one su važne jer posluju, između ostalog, u malim mestima, što je nama važno", rekao je predsednik Vučić.

Takođe, rekao je da su važni infrastrukturni projekti i da saradnja raste u svim oblastima. Razgovarano je, dodaje, o odnosima dve zemlje, o miru, stabilnosti, o poštovanju Dejtonskog sporazuma, a po ovom pitanju su se, kaže Vučić, odlično razumeli.
"Rekao sam Erdoganu da Srbija podržava integritet BiH i integritet RS unutar BiH. Zajednički ćemo morati da radimo na vraćanju poverenja i vere, iako je to mnogo teško raditi, jer na to deo medija u Srbiji uvek gleda s podozrenjem", rekao je Vučić.
Erdogan je rekao da je teritorijalni integritet BiH od velike važnosti, a da će zajedno sa Vučićem nastaviti na rešavanju svih problema. Nakon izbora u Srbiji biće održan zajednički sastanak sa Predsedništvom BiH.
Vučić je izjavio i da je bilo reči i o investicijama.

"Govorio sam da je važno da se povezujemo auto-putevima i u oktobru očekujemo kraj 18km od Kuzmina do Sremske Rače, 80 odsto mosta je gotovo i on je veličanstven. Za godinu i po dana imaćemo moderan auto-put, a finansiraćemo i kompletan auto-put do Bijeljine", kaže Vučić.

Preneo je da se razgovaralo i o izgradnji autoputa Požega-Kotroman, odnosno do Višegrada, koji bi dalje trebalo graditi do Sarajeva.
"Rekao sam da je besmisleno da mi gradimo, ako niko neće da gradi Višegrad, jer samo tako ima smisao, a do tada nema. Nadam se da će vlasti u BiH, ma koje, jer ne mogu da ulazim u to, to uraditi. Time bismo povezali Rašku sa Beogradom, Sarajevom, ali i Sofiju i Istanbul sa Sarajevom i Beogradom. Verujem da zajedno možemo to da uradimo, nije problem u nama", rekao je Vučić.
"Turska raste kao naš spoljnotrgovinski partner, sada smo na 1,55 milijardi evra razmene. Ona je sada na desetom mestu kada je reč o zemljama sa kojima imamo trgovinsku razmenu, a doskora su bili 18-19.", rekao je Vučić.
Kako je naglasio, razgovarano je i o turskim investitorima u Srbiji pošto su oni, kako je naglasio, važni jer pokrivaju manja mesta.
Dodao je da je sa Erdoganom razgovarao o svemu, pa i o zajedničkom delovanju po pojedinim pitanjima u međunarodnim organizacijama.
Aleksandar Vučić u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
SRBIJA
Vučić se sastao sa Erdoganom /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala