- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Magnati digitalne trgovine predlažu da se žene zamene veštačkim matericama

© Fotolia / Kaspars GrinvaldsTrudna žena
Trudna žena - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Suosnivač Eteruma Vitalik Buterin i osnivač platforme Gumroad Sahil Lavingia predložili su veštačke materice kao rešenje za rodnu nejednakost.
Poznati tehnološki preduzetnici razmatrali su mogućnost zamene prirodnog porođaja veštačkim matericama, tvrdeći da bi takva tehnologija uklonila „teret“ trudnoće i omogućila ženama da rade više. Takođe smatraju da bi to povećalo i natalitet.
"Oslobađanje odgovornosti za trudnoću žene bi moglo dovesti do ravnopravnijeg položaja u društvu", smatraju oni.
„Trebalo bi da ulažemo u tehnologiju koja čini rađanje dece mnogo bržim, lakšim, jeftinijim i pristupačnijim”, ocenio je Lavingia.
Vitalik Buterin, suosnivač kriptovalute Eterum, slaže se sa svojim kolegom i tvrdi da bi žene mogle da nastave da rade ako se „teret trudnoće“ prebaci na veštačke materice.
Buterin (čije se bogatstvo procenjuje na 1, 46 milijardi dolara) tvrdi da bi prenošenje trudnoće na veštačke materice moglo značiti „značajno smanjenje nejednakosti“ u bogatstvu između polova.
Iako su Lavingia i Buterin dobili određenu podršku na društvenim mrežama, većina reakcija je bila izuzetno negativna, a kritičari su upoređivali ideju sa ljudima iz laboratorije u filmu "Matriks".
„Ovo je tako distopijsko. Zašto ne stvoriti sistem u kojem svako ko doprinosi društvu može da zaradi dovoljno da izgradi porodicu, kupi kuću i živi umesto da ga konstantno pogađa inflacija?“ napisao je jedan od korisnika.
„Razlog zašto većina ljudi odlučuje da nema decu nije zato što im nedostaju brze i jednostavne sintetičke materice, već zato što sve više njih oseća da morate da budete milioner da biste ih imali", tvitovao je novinar Amil Niazi.
Naučnici u Holandiji su 2019. godine tvrdili da ih od stvaranja prve veštačke materice deli 10 godina. Ta tehnologija, međutim, trebalo bi da se koristi za zaštitu prevremeno rođenih beba, a ne da u potpunosti zameni prirodnu trudnoću, prenosi RT.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala