- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ekspert objašnjava zašto Rusija ne može napasti Ukrajinu iz Belorusije

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe u Rusiji
Vojne vežbe u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Sa 13.000 vojnika se ne može izvesti ozbiljna invazija na Ukrajinu sa teritorije Belorusije, objasnio je za list "Vzgljad" vojni ekspert Konstantin Sivkov, nazvavši nekompetentnim tvrdnje Stejt departmenta da postoji mogućnost da Moskva sprema upravo takvu operaciju.

„Sa operativne tačke gledišta ima smisla izvoditi napad samo u slučaju ako se ukrajinske trupe zaglibe u ratu u Donbasu. Tada bi bilo vrlo pametno da se izvede napad sa severa i odseče grupa ukrajinskih snaga iz tog pravca od glavnog dela vojske sa ciljem njene likvidacije“, rekao je doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

„Stvar je u tome da su za to potrebne i snage i sredstva. Mi ih, naravno, posedujemo, ali u vojnim vežbama „Saveznička odlučnost“ oni nisu upotrebljeni. Vojne vežbe koje se održavaju u Belorusiji su malih razmera i takvim snagama se ne može ići u neku ozbiljnu invaziju. U najboljem slučaju, tamo nema više od 13.000 ruskih vojnika“, istakao je ekspert.
„Pored toga, sve te trupe se nalaze na poligonima koji su razbacani po regionu. Za ozbiljnu ofanzivu neophodno je koncentrisati snage i kompaktno ih rasporediti. Kada je vojska razbacana po različitim regionima, ne može se izvoditi ozbiljna ofanziva“, ubeđen je Sivkov.
„Stoga, najnovija izjava američkog Stejt departmenta je čisto informativne i propagandne prirode i deo je informativne kampanje da se opravdaju moguće akcije Zapada u slučaju vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine. Pretpostavka da Rusija tokom vojnih vežbi može napasti Ukrajinu je nekompetentna“, zaključio je doktor vojnih nauka.
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
RUSIJA
Vašington „zabrinut“: Rusija može napasti Ukrajinu sa teritorije Belorusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala