- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uz „Cirkone“ razmeštanje ruskih vojnih baza u Latinskoj Americi postaje nepotrebno?

© Foto : Jutjub/BORЯRuska raketa "Cirkon"
Ruska raketa Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Eventualno razmeštanje ruske vojne infrastrukture u Latinskoj Americi, konkretno na Kubi i u Venecueli, moglo da bude nepotrebno zahvaljujući činjenici da Rusija poseduje hiperzvučne rakete „Cirkon“, ocenili su u ruskoj Dumi.

„Uz postojanje savremenih vidova naoružanja, kao što su hiperzvučne rakete, više nema potrebe za razmeštanjem ruskih vojnih baza na Kubi i u Venecueli jer brod naoružan raketama ‘Cirkon’ koji bi se nalazio u jednoj uslovnoj tački na Atlantiku bio bi u potpunosti sposoban da izvrši bilo koji zadatak i da odmah ode – to može da bude brod ili podmornica“, rekao je šef Odbora Dume za odbranu Andrej Kartapalov u emisiji „Solovjov lajv“.

Prema njegovim rečima, baza je nepokretan objekat koji s jedne strane predstavlja pretnju, ali je, s druge strane, i sam ranjiv.
„Zbog toga mislim da nije neophodno razmeštati infrastrukturu, i teško da se ta ideja i razmatra, ali ništa se ne može isključiti“, ocenio je političar.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je nedavno na temu raspoređivanja ruske vojne infrastrukture na Kubi i u Venecueli da ništa ne može da potvrdi ali ni da isključi.
S druge strane, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je rekao da će Amerika odlučno reagovati ako Rusija bude raspoređivala svoje vojne snage u Latinskoj Americi.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.
Testiranje hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
RUSIJA
Ruski vojni stručnjak: Salva „Cirkona“ garantovano probija odbranu svakog protivnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala