- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski vojni stručnjak: Salva „Cirkona“ garantovano probija odbranu svakog protivnika

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje hipersonične rakete "Cirkon"
Testiranje hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Plotunsko lansiranje hipersoničnih raketa „Cirkon“ garantuje probijanje protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane svakog protivnika, rekao je ruski vojni ekspert Viktor Murahovski za televiziju „Zvezda“.
„Plotunska lansiranja se izvode kako bi se testirale opcije za borbenu upotrebu naoružanja. Znamo da su izvođena plotunska lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa i protivbrodskih raketa prethodnih generacija. Sada je izvedeno plotunsko lansiranje najnovijeg hipersoničnog sistema 'Cirkon' koji može da uništava i nadvodne i obalske mete“, rekao je Murahovski.
Kako je istakao, salva raketa obezbeđuje grupni i masovni napad na složene mete, zaštićene sisteme PVO i PRO.
„Ako obratimo pažnju na more i vrste meta, vidimo da najmoćniju zaštitu imaju udarne grupe nosača aviona... Imaju sisteme PVO i PRO dugog, srednjeg i kratkog dometa, odnosno ešalon odbranu“, pojasnio je stručnjak.
Murahovski ističe da je mnogo lakše oboriti jednu raketu, a kada se izvodi plotunsko lansiranje sa jednog nosača ili masovno lansiranje sa nekoliko nosača probijanje sistema PRO i PVO je potpuno rešiv zadatak. Sa druge strane, kopneni sistemi PRO i PVO pokrivaju, pre svega, visoko precizno oružje i komandni centar.
„Masovna, plotunska lansiranja sa svakog nosača, masovni napadi sa naše brodske grupe takođe će garantovano probiti takav sistem PRO i PVO i uništiti zacrtane mete“, konstatovao je vojni stručnjak.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je 24. decembra ujutru izvedeno testiranje plotunskog lansiranja raketa hipersoničnog sistema „Cirkon“ koje je uspešno prošlo.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.
Raketne probe ruske hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
RUSIJA
Rusija uspešno lansirala salvu raketa „Cirkon“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala