- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija uspešno lansirala salvu raketa „Cirkon“

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketne probe ruske hipersonične rakete "Cirkon"
Raketne probe ruske hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je jutros uspešno realizovano plotunsko lansiranje raketa hipersoničnog sistema „Cirkon“.
„Noćas, tačnije pred zoru, izvedeno je plotunsko lansiranje raketa hipersoničnog sistema 'Cirkon'. To je naša najnovija raketa koja deluje i protiv pomorskih i kopnenih ciljeva. Testiranje je prošlo uspešno, besprekorno. To je veliki događaj za zemlju i značajan korak u povećanju bezbednosti Rusije i njene odbrambene sposobnosti“, rekao je ruski lider na sednici Državnog saveta i Saveta za nauku i obrazovanje.
Putin je tom prilikom čestitao svima koji su radili na sistemu „Cirkon“, te im je uputio najiskrenije reči zahvalnosti.
Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov precizirao je da je raketa lansirana u 5:30 časova po moskovskom vremenu (3.30 po srednjoevropskom).
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.
Testiranje hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
RUSIJA
Ubojita i precizna: U Belom moru uspešno testirana raketa „Cirkon“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala