- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski patrijarh se obratio vernicima i pravoslavnim Crkvama: Ne idite u tabor raskolnika

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril nije isključio mogućnost da će određeni broj pravoslavnih vernika u svetu preći u tabor raskolnika.

„Znamo da se Boga odriču i lišavaju se njegovih blagodeti ne samo ljudi već i Crkve. U istoriji postoji veliki broj primera takvog otpadništva, gde su se čitave hrišćanske zajednice odmetnule od vere, izobličile pravu veru, podelile se i povezale sa ljudima koji nisu imali dar božanske blagodati. I danas postoji opasnost da će deo pravoslavaca pod uticajem spoljnih moćnih sila, koje nemaju ništa zajedničko sa crkvom, biti ranjiv pred tim grehom i da će otići od izvora večnog života na mesto gde postoji samo obred, ali nema spasenja“, rekao je patrijarh Kiril posle liturgije u crkvi Aleksandra Nevskog u Peredelkinu, u predgrađu Moskve.

Ruski patrijarh se obratio onima koji još razmišljaju kome da se priklone – crkvi ili raskolnicima.

„Braćo i sestre, to nije samo ljudski izbor, to nije izbor mesta za stanovanje, to nije izbor kao što je kuda krenuti - desno ili levo. To je put ka spasenju ili stradanju, jer put koji nas odvaja od jedine svete i apostolske crkve je put koji nas lišava blagodeti božije“, rekao je on.

Tema raskola se u svetskom pravoslavlju aktivirala nakon što je Carigradski patrijarh Vartolomej krajem 2018. godine priznao takozvanu „Pravoslavnu crkvu Ukrajine“ (PCU) spajanjem dve raskolničke strukture. U početku ni jedna pravoslavna crkva na svetu nije je priznala osim Carigradske.
Problem je postao još veći kada je više od sto sveštenika izrazilo želju da pređe u Moskovsku patrijaršiju. Krajem decembra 2021. godine su primljeni u Rusku pravoslavnu crkvu čiji je Sinod osnovao egzarhat u Africi, što je izazvalo negodovanje grčkih arhijereja koji su priznali PCU.
Predsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
RPC poziva da se sastave „pravila ponašanja“ u pravoslavnom svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala