Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Popović: Srbiji je potrebna nuklearna elektrana

© Foto : MinistarstvoNenad Popović
Nenad Popović - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
U svom obraćanju na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama u Dubaiju ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je da je nuklearna energija najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije. Jasna poruka koju je ministar poslao sa ovog važnog samita jeste i ta da Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu.
"Nuklearna energija je najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije. Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnost", rekao je ministar.
Popović je takođe naveo da će potrebe za strujom u sledećih 15 godina porasti za čak 50 odsto.
"Stabilno snabdevanje električnom energijom je uslov za svaku državu da se ekonomski razvija, da bude nezavisna i slobodna. Najefikasniji način da obezbedimo stabilno i održivo snabdevanje je izgradnja nuklearne elektrane", rekao je Popović.
On je istakao da vetar i sunce ne mogu da zamene nuklearnu energiju, jer nuklearne elektrane rade 365 dana u godini obezbeđujući stabilno i jeftino snabdevanje strujom za privredu i građane. Izgradnja nuklearne elektrane, prema rečima ministra, značajno bi doprinela i povećanju zapošljavanja, jer, kako ističe, na jedno radno mesto u nuklearnoj elektrani dolazi 10 do 15 radnih mesta u povezanim industrijama.
"To su natprosečno plaćena radna mesta i prilika da naše mlade inženjere zadržimo u Srbiji", naveo je Popović.
Popović je izrazio očekivanje da će Srbija u narednom periodu razgovarati sa potencijalnim partnerima u ovom projektu kako bi se postigla najbolja cena i u Srbiju privukle najbolje tehnologije.
U svom obraćanju na panelu u kojem je učestvovao sa velikim brojem renomiranih stručnjaka iz oblasti nuklearne energije i nuklearnih tehnologija, ministar Popović je istakao da je Srbija nakon decenija pauze na najboljem putu da obnovi infrastrukturne potencijale u oblasti mirnodopske primene nuklearnih tehnologija.
"Zahvaljujući odličnoj saradnji između naše dve zemlje, podršci predsednika Ruske federacije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i bratskim odnosima naša dva naroda, postignut je dogovor o izgradnji Centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije, na teritoriji Republike Srbije".
Ministar je podsetio prisutne na panelu i na to da je bivša Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija još 1989. godine proglasila moratorijum na gradnju energetskih nuklearnih postrojenja, kao i da je taj akt i danas na snazi, jer ga je Srbija nasledila i nije ga menjala. To je, kako kaže, u dobroj meri usporilo sve aktivnosti vezane za nuklearnu tematiku, uključujući istraživanje kako u nauci, tako i u primeni inovativnih nuklearnih tehnologija.
"Dugoročne posledice te odluke se osećaju i danas, tako da postoji veliki prostor da se prilike u nekim od značajnih primena nuklearnih tehnologija, poput medicine, znatno poprave", naveo je Popović.

Početak izgradnje Centra za nuklearne tehnologije do kraja godine

Ranije danas Popović je održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom na kojem se razgovaralo o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji. Ministar je naveo da se početak izgradnje ovog centra očekuje do kraja 2022. godine.
Popović je istakao da će ovaj centar značajno doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, a posebno je značajan za onkološke pacijente koji će kada centar bude izgrađen sve potrebne terapije, koje su se do sada uvozile u Srbiju, moći da imaju u našoj zemlji.
"Centar je značajan i za razvoj srpskih kadrova u oblasti nuklearnih tehnologija u čemu je Srbija nekada prednjačila u Evropi", rekao je Popović.
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
SRBIJA
Nuklearna budućnost ili kameno doba: Koji potez će Srbija povući
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala