- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Spas od ukrajinskog i kazahstanskog scenarija – u novom Ustavu

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da ponavljanje događaja koji su se desili u Ukrajini i Kazahstanu može da se izbegne u Belorusiji ukoliko Ustav bude osnova svih promena.
Ostaje glavno – a to je usvajanje Ustava, promena zakona, usklađivanje sa Ustavom, učinićemo to, to nije problem, rekao je predsednik na sastanku o rezultatima svenarodne diskusije o nacrtu novog Ustava.
Pred beloruskim narodom su dva izbora, istakao je predsednik. U slučaju usvajanja novog Ustava na referendumu, uslediće rad na izmeni zakonodavstva i formiranje novih organa vlasti, objasnio je beloruski lider. On je napomenuo da će nastupiti drugi scenario ako narod odbije predloge za promenu osnovnog zakona i ako „ostane stari Ustav“.

„To je prirodan proces promena. A treba početi kao svi civilizovani i pismeni ljudi. Osnova tih promena treba da bude Ustav. Promene mogu da se sprovedu i na način da bude gore nego u Kazahstanu – da bude kao u Ukrajini. Prema tome, sve mora da bude isplanirano“, istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, ustavni amandmani predloženi za raspravu, kao i referendum, izazvali su veliko interesovanje građana – u dijalogu učestvuju sve grupe i slojevi stanovništva.
U Belorusiji je 27. decembra objavljen nacrt amandmana na Ustav pred referendum o ustavnim izmenama, koji je planiran za drugu polovinu februara 2022. godine.
Grb Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
SVET
Objavljen nacrt novog Ustava Belorusije: Da li Lukašenko odlazi?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala