- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako Abazović može do nove većine

© Sputnik / Boban NovovićDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Da li je formiranje manjinska vlade, koju je juče i zvanično najavila koalicija „Crno na bijelo“ gotovo izvjesno, najbolje se može pokazati ako se saberu poslanici na koje može da računa ta koalicija.
Lider GP URA i vicepremijer Dritan Abazović je juče tokom pres konferencije kazao da bi bilo idealno da manjinska vlada ima podršku 49 poslanika, kao i da ne bi imao ništa protiv da je podrži Demokratska partija socijalista.
Srđan Pavićević (Civis) priznao je sinoć gostujući na TV Vijesti da je URA vodila razgovore i sa DPS-om oko manjinske vlade, ali da, kako je rekao, nije bilo konkretnog dogovora.

Kako do 49 poslanika koje pominje Abazović

Iako se DPS još uvijek nije javno odredio, više je nego jasno da je njihov interes da podrže manjinsku vladu u kojoj će biti i njihovi dojučerašnji koalicioni partneri – partije manjina.
To je već 30 mandata. Ako se saberu tri mandata GP URA, jedan Civisa, pet SNP-a, po tri Socijademokrata i Bošnjačke stranke, dva SDP-a i po jedan Albanske liste i Albanske koalicije, tačan zbir je – 49.
Demokrate su juče kategorično odbile podršku manjinskoj vladi i optužile URA da prekraja izbornu volju građana.
„Niko više od Demokratske Crne Gore neće dobiti podršku za manjinsku Vladu. Taj eksperiment je propao i srušen je od strane autora eksperimenta. Vrlo je indikativno da se ruši vlast nakon vrlo uspješne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj su usvojeni svi akti koji su bili u proceduri, uključujući i sve akte Vlade, poput budžeta, te riješio pitanje Tužilačkog savjeta. Možda je sada jasnije kome je Katnić brat?”, kazao je Momo Koprivica.
Saopštenje DF-a juče nakon najave formiranja manjiinske vlade, bilo je nešto pomirljivije. Oni su kazali da nisu spremni za nove eksperimente, ali i da ne žele da ulaze u bilo kakve aranžmane sa DPS-om.
To praktično znači da bi, ovoga puta, u opoziciji ostale Demokrate i Demokratski front koji čine ubjedljivu većinu aktuelne parlamentarne većine.
Aktuelna Vlada premijera Zdravka Krivokapića do sada je uživala punu podršku četiri poslanika „Crno na bijelo“ a u određenim momentima, to su bili i jedini poslanici koji je podržavaju.

Zamerke ekspertskoj vladi

Srđan Pavićević, lider Civisa, kazao je juče da je koncept ekspertske vlade za koju se zalagao „Crno na bijelo“ pretvoren u svoju suprotnost.
„Nije ni približno realizovala ono što je očekivano, i koalicija „Crno na bijelo“ takvoj politici i stagnaciji ne može više dati zeleno svjetlo“, rekao je Pavićević.
Abazović je poručio da svi mogu da podrže manjinsku vladu, ali da u nju ne mogu DPS i DF. Najavio je i da će je formirati potpisnici nedavnog Memoranduma, URA, Civis, SNP i manjinske partije.
„Nudimo ovo, ako ima boljeg rješenja, neka ponude, ali da bude održivo. Ako nema, a ne želi da podrži manjinsku vladu, neka ova vlada radi do 2024. godine“, kazao je.
Najavio je i da će jedan broj ministara ostati u manjinskoj vladi, mnogi spekulišu da bi to mogli biti ministar finansija Milojko Spajić i ministar ekonomije Jakov Milatović.

Poruka Amerikanaca - DF ne može u vladu

Analitičar Predrag Drecun je juče, komentarišući za Sputnjik predlog o manjinskoj vladi kazao:
„Podsjetiću da je američki izaslanik Gabrijel Eskobar prije par mjeseci kazao da „za sada“ DF nije njihov partner i očigledno je da ta politička formacija nije zadovoljila neke njihove kriterijume i zato su tako izričito protiv toga da ih vide u vladi. Sa Amerikancima je to tako - jasno vam stave na znanje. U takvim okolnostima jedino je moguće da se traži nova većina. Da li će narod prihvatiti tu novu većinu, vidjećemo. Kako bi se prihvatilo da DPS da podršku manjinskoj vladi, nije mi baš jasno, to se ne može predvidjeti“, naveo je Drecun.
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
REGION
URA predlaže manjinsku vladu u Crnoj Gori
Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
REGION
Dritanov novi manevar potresao političku scenu Crne Gore
Protest u Beranama zbog predložene manjinske vlade - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
REGION
Protesti u Beranama i Pljevljima protiv predloga o formiranju manjinske vlade /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala