- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dritanov novi manevar potresao političku scenu Crne Gore

© Foto : Sputnjiku ustupila URADritan Abazović, lider URA
Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Predlog koalicije Crno na bijelo za formiranje manjinske Vlade, bez DF ali i DPS, obelodanjen na današnjoj konferenciji za novinare, izazvao je burne reakcije i političkih subjekata, ali i analitičara u Crnoj Gori, a mnogi opravdano pitaju da li je predlog formiranja manjinske vlade izlaz iz krize, ili uvod u neku novu političku krizu.
Politički analitičar Vladimir Pavićević smatra da je taj predlog direktna posledica sukoba u Vladi Crne Gore, gdje je na jednoj strani premijer Zdravko Krivokapić, koga podržavaju ministri Spajić i Milatović, a na drugoj sam Dritan Abazović, aktuelni potpredsjednik Vlade koji je ovu inicijativu i pokrenuo.

Da li je manjinska vlada rešenje

„ U ovom trenutku treba se prisjetiti da je baš Abazović predložio Krivokapića za premijera i da je njegova ideja o ekspretskoj vladi, što se pokazalo jako loše i neproduktivno. Mislim da treba da se u ovom trenutku u Crnoj Gori vratimo osnovnoj političkoj logici koja nalaže da u vladi mora da se nađe mjesta za ključne političke igrače koji su pobijedili na parlamentarnim izborima, iz DF, Demokrata i URE i samo tako ćete imati stabilnu vladu spremnu za sprovođenje reformi“, smatra Pavićević.
On ističe da je sve ostalo igranje, ili čak poigravanje.
„Ako ne možete da stvorite jaku vladu u kojoj su politički autoriteti, onda je sledeći korak da organizujete izbore na kojima će narod saopštiti svoju volju i kome daje podršku,“ uvjeren je Pavićević.

Šta hoće Zapad

Analitičar Predrag Drecun ističe da je očigledno da su partneri sa Zapada izgubili strpljenje oko svega što se događa na političkoj sceni Crne Gore i ovo što je URA danas saopštila su, kako kaže, u suštini zahtjevi tih partnera.
„Podsjetiću da je američki izaslanik Gabrijel Eskobar prije par mjeseci kazao da „za sada“ DF nije njihov partner i očigledno je da ta politička formacija nije zadovoljila neke njihove kriterijume i zato su tako izričito protiv toga da ih vide u vladi. Sa Amerikancima je to tako - jasno vam stave na znanje. U takvim okolnostima jedino je moguće da se traži nova većina. Da li će narod prihvatiti tu novu većinu, vidjećemo. Kako bi se prihvatilo da DPS da podršku manjinskoj vladi, nije mi baš jasno, to se ne može predvidjeti“, navodi Drecun.
Druga opcija je, po njegovom mišljenju, da DF i DPS odluče da oni naprave dogovor da se ide na nove izbore i da isprovociraju skraćenje mandata skupštine.
„Međutim, mislim da DPS ne smije povući takav potez zbog svojih zapadnih partnera. Mislim da su izbori najdalja tačka za razrješenje političke krize u ovom trenutku“, kaže Drecun.
On dodaje da ovaj pokušaj sa planom „Evropa sad“ može doći pod znak pitanja, a ističe da je Abazović kazao i da bi neke ministre iz ove vlade zadržao u toj budućoj manjinskoj, uz pretpostavku da su to upravo ministri koji se bave ekonomskim pitanjima.
„ Postojeća vlada je radila u veoma lošim okolnostima, praktično je vladala podzakonskim aktima. Ona je imala opoziciju i opoziciju u vladajućoj većini, dakle, vladala je bez stabilne skupštinske većine, što su loše okolnosti“, obrazlaže Drecun.
On ipak ukazuje da je teško predvidjeti u kom političkom smjeru će sve ovo voditi, pogotovo kako će reagovati Demokratski front ako ispadne iz igre, i Demokrate koje su izvan svega ovoga što se događa. Drecun kaže da se možda može očekivati i formiranje jedne nove političke partije u Crnoj Gori.
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
REGION
URA predlaže manjinsku vladu u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala