- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

URA predlaže manjinsku vladu u Crnoj Gori

© Sputnik / Boban NovovićDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Pokret URA predložio je da bude osnovana manjinska vlada u Crnoj Gori.
Lider tog pokreta Dritan Abazović rekao je da će ponuda za podršku biti ponuđena svim poslanicima u parlamentu, sa željom da ima podršku bar 49 poslanika, a ako bude svih 81, još bolje, rekao je Abazović.
Abazović nije hteo da komentariše ko bi mogao da čini manjinsku vladu, rekavši da će to uraditi kada bude video da li ima podrške za njeno formiranje. On je dodao da je svako dobrodošao da je podrži.
„Potpisnici memoranduma (URA, SNP, manjine, prim. aut.) imali bi prioritet za formiranje manjinske vlade, svi sa političkog centra mogu da budu uključeni. Za DPS i DF ne bi bilo mesta u toj vladi, jer ona onda ne bi bila manjinska“, rekao je Abazović.
Navijam da nas podrže i DPS i DF, to sam od DF-a i tražio, dodao je Abazović. On je naveo i da će biti mesta za pojedine ministre iz sadašnje vlade.
Abazović je rekao da nisu razmišljali ko bi bio premijer manjinske vlade, te da će o tome govoriti kad vide da li imaju podršku.
On kaže da nema ništa protiv Demokrata i Demosa po pitanju učešća u manjinskoj vladi.
„Skup partija centra bi bilo dobro da pronađe minimalni zajednički jezik“, rekao je lider URA.
Voleo bi, kako je rekao, da manjinsku vladu podrži i SNP, ističući kako je u prethodnom periodu najviše komunicirao sa liderom te stranke Vladimirom Jokovićem.
Abazović je rekao da je o svemu jutros obavestio i premijera Zdravka Krivokapića i da nastavljaju da budu u korektnim odnosima, ali je dodao da ne oseća da ima bilo kakvu moralnu obavezu prema bilo kome.
Izborna volja građana je sačuvana konceptom manjinske vlade, DPS se neće vratiti na vlast, tvrdi Abazović.
Lider URA rekao je da je cilj formiranja manjinske vlade odblokiranje političke situacije u Crnoj Gori i nastavak puta ka EU.
Ako politička kriza ne bude mogla da se reši, izbori su najbolje rešenje, naveo je Abazović.

Pavićević: Ekspertska vlada nije realizovala očekivanja

Predsednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević rekao je da su na pragu stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja, što znači da „razlike moramo ostaviti u domenu naše privatnosti“.
„Ovo nije ni protiv koga, ovo je protiv nazadnih ideologija podela. Moramo da otvorimo dijalog, da počnemo da pričamo i da se doživljavamo kao svoji“, istakao je Pavićević.
Istakao je da su 30. avgusta uspeli da razmontiraju sistem partitokratije, te da je u pitanju bila prva promena vlasti na regularnim izborima.
„Tadašnja euforija je bila takva da ni mi nismo mogli da joj odolimo. Znali smo da je pred nama težak period, pravi period tranzicije“, rekao je Pavićević.
Ekspertska vlada, kako je ocenio, nije realizovala ono što su bila očekivanja, te da koalicija Crno na bijelo takvoj stagnaciji ne može davati zeleno svetlo.
Rekao je da se nakon više od 13 meseci posle izbora može reći da je kvalitet tranzicije na lošem nivou.
„Odlučili smo se na potez koji nije nimalo lak, koji nije ishitren i koji je prošao analizu“, rekao je Pavićević, navodeći da je loša situacija i u parlamentu, i u Vladi, ali i u sudskoj vlasti.
Kad je u pitanju crnogorska skupština, Pavićević je rekao da je prisutna konfuzija, antagonizam i neproduktivnost: „Taj parlament podržava izvršnu vlast u rasponu od jednog do 15 poslanika. To je za savremenu demokratiju neprihvatljiva teza i sa tim ne možemo dalje da funkcionišemo“.
„Vlada funkcioniše sama za sebe, ona ima stavove koje ona sama sprovodi“, rekao je Pavićević, uz ocenu da se mora tražiti model kako da se iz svega ovoga izađe.
On je pozvao sve građanske opcije da priđu i akumuliraju snagu i energiju kako bi zauzeli što više crnogorskog političkog prostora, te da se ostavi manje prostora za ekstreme: „Njima je mesto na marginama. Ekstremi nas ne vode nigde i vraćaju nas tamo gde smo nekad bili“.
Crna Gora, kako je rekao, za 13 i po meseci nije izašla iz podela.
„Nastavi li se na ovaj način, mi srljamo u segregaciju određenih grupa, nacionalnih kolektiviteta. Zar se toga nismo nagledali? Svi koji smatraju da ovo mora da bude nacionalna država - greše".
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
REGION
Krivokapić izjavio zašto bi Vlada Crne Gore u junu mogla da podnese ostavku
Milo Đukanović  - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
Milo Đukanović „objasnio“ zašto nije pala Vlada Crne Gore i izneo novi rok za smenu
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
REGION
Otvorila se velika pukotina u vlasti Crne Gore — sumnja se i na saradnju sa DPS-om
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala