- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krivokapić izjavio zašto bi Vlada Crne Gore u junu mogla da podnese ostavku

© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio da će saradnja sa Srbijom u novoj 2022. godini biti intenzivnija nego ove godine i da će, ukoliko se predložni budžet za predstojeću godinu pokaže neodrživim, Vlada podneti ostavku.
„Ukoliko se predloženi budžet za 2022. godinu ne pokaže održivim do juna, Vlada će podneti ostavku, izjavio je Krivokapić u intervjuu za Televiziju Crne Gore (TVCG).
Kazao je i da ne vidi razlog zašto Vlada ne bi preživela januar dodajući kako garantuje da će 1. februara minimalna zarada biti 450 evra, a prosečna plata 700, ako se usvoji budžet, kakav je Vlada predložila.
„Ako bude usvojen budžet kakav smo mi predložili, a ne kakav ga neko kroji, ako ovo ne bude tačno, Vlada će podneti ostavku u junu, jer do tada će se videti proces da li je ovo održivo“, poručio je Krivokapić.
On je istakao da je Vlada vrlo analitično i filigranski uradila budžet koji je održiv, sa deficitom 3,8 odsto, koji garantuje ekonomski rast preko šest odsto, kako bi na taj način obezbedili ono što je zacrtano - programe „Evropa sad“ i „Crna Gora odmah“.
On je kazao i da nisu slučajno rekli da u decembru 2025. prosečna plata treba da bude hiljadu evra.

Politička kriza - otpor promenama

Premijer Crne Gore je rekao da bi aktuelnu političku krizu, kao profesor, definisao kao otpor promenama.
„Krenuli smo reformskim putem u svim oblastima, samo ne može istovremeno u svim. Zato smo se ovog puta opredelili da primat naše Vlade budu zaposleni. Sledeće godine ćemo to raditi za penzionere, uporedo ćemo raditi i sa najznačajnim resursom Crne Gore, a to je upravljanje u kompanijama koje su većinski u državnom vlasništvu“, najavio je on.
Prema njegovim rečima, nije čudno što je stanje ovakvo.
„Jer 30 godina, odnosno 70, imali ste na sceni jednu vlast koja se svodila na iskaz jednog čoveka i poslušnost svih ostalih. To vreme je prošlo“, naveo je Krivokapić.
Komentarišući Memorandum o saradnji između dela vladajućih partija i partija nacionalnih manjina, Krivokapić je rekao da njega obavezuje sporazum koji je potpisao sa Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem nakon izbora.
„U ovom Memorandumu bih voleo da vidim dodatne vrednosti u odnosu na taj sporazum, ali ih ne vidim“, napomenuo je on.
Rekao je da je razlog potpisivanja memoranduma sigurno manjinska vlada, što su, kako je naveo, politički subjekti javno iskazali.
„To je manjinska vlada koja zagovara matematički formulu 40 plus četiri plus pet. Ako je prvi član memoranduma pomirenje, da li bi takav pristup doveo do pomirenja ili većih razlika?“, upitao je Krivokapić.

Odnosi sa Srbijom

Premijer Crne Gore je rekao da Vlada istinski želi najbolje odnose sa svim susedima, a da možda na prvom mestu stavlja Srbiju.
„Za sve to najbolji dokaz je moja izjava u Beogradu da je to početak najboljih odnosa sa odmerenim koracima. Imamo broje kontakte sa svim ministarstvima, jer je to naša potreba kao suseda da sarađujemo. Nadam se da će prva zajednička sednica Vlade demantovati sve one koje misle drugačije“, kazao je Krivokapić.
On je dodao da su sa Srbijom dogovorene brojne aktivnosti koje se već realizuju, a sledeće godine će biti još intenzivnije.

Bez odgovora Patrijaršije SPC o ugovoru

Krivokapić je podsetio da je Vlada 27. jula poslala predlog Temeljnog ugovora sa SPC.
„Od tada nismo dobili nikakav odgovor. Da li mislite da je za to kriva Vlada?“, zapitao se on.
Rekao je da je uradio sve što je do njega, da je ugovor napravljen u skladu sa Ustavom, novim Zakonom o slobodi veroispovesti, analogijom vezanom za potpisane sporazume sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, vodeći računa da predlog nikoga ne diskriminiše.
„Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC bilo je definisano kao mera određene politike, a ne odnosa države i crkve, nego određenih igrača koji pokušavaju od svega da pretvore neku igru koju ja ne poznajem, kako se ne bi potpisao ugovor. Valjda je to predviđeno za nekog novog premijera“, zaključio je Krivokapić, prenela je RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala