- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Pandemija izazvala cunami psihičkih i seksualnih poremećaja": Još jedna država sprema preokret

Pratite nas
Izraelski ministar zdravlja Nican Horovic predložio je da se istraže mogućnosti skraćivanja izolacije za građane zaražene virusom korona sa sedam na pet dana. Kako piše "Tajms of Izrael", takođe predlaže da se skrati razdoblje izolacije za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim pojedincem.
Naime, prema aktuelnim pravilima moraju da se izoluju barem na nedelju dana ako nisu vakcinisani ili nisu preboleli kovid 19. Svi građani koji su stekli imunitet bili bi izuzeti od pravila izolacije na temelju negativnog testa posle bliskog kontakta sa zaraženom osobom.
Visoki funkcioneri ministarstva razgovarali su o tome u nedelju, a konačna odluka trebalo bi da budu donesena u narednim danima. Prema javnom servisu "Kan", nadležni su imali podeljena mišljenja oko toga treba li izolacijada se skrati za sve građane ili samo za radnike najnužnijih delatnosti, piše Jutarnji list.

Izrael sledi druge zemlje

Nekoliko država već je skratilo ili planira da skrati vreme izolacije na pet dana, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Švajcarsku. Među tim državama je i Srbija, koja je skratila vreme sa 14 na 10 dana.
Sve češći pozivi za skraćivanje izolacije dolaze zbog sve većeg broja Izraelaca, posebno studenata i nastavnika, koji moraju u izolaciju zbog porasta broja zaraženih virusom korona, odnosno sojem omikron.
Nekoliko ministara tražilo je tokom poslednje nedelje od resora zdravstva da skrate karantin na pet dana.
"Sve više dece ima poremećaj ishrane, pandemija je izazvala cunami psihičkih poremećaja i abnormalnog seksualnog ponašanja, a sve zbog nepotrebne izolacije", zavapio je ministar obrazovanja Jifat Šaša-Biton.
Prema novim pravilima koja su stupila na snagu prošle nedelje, razdoblje izolacije za asimptomatske pacijente skraćeno je sa 10 na sedam dana, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala