- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nepodnošljivi su manevri NATO-a nadomak naših granica, a ne naše vežbe na ruskoj teritoriji

© AFP 2023 / RAIGO PAJULA Vojnici NATO-a
Vojnici NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Manevri NATO-a nadomak granica Ruske Federacije su nepodnošljivi, a ne vežbe ruske vojske na sopstvenoj teritoriji, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.
Vežbe oružanih snaga Rusije na sopstvenoj teritoriji, naglašavam, na sopstvenoj teritoriji, nemaju nikakve veze sa procesom političkog regulisanja unutrašnje ukrajinske krize. One imaju veze sa nepodnošljivom situacijom koja se tiče manevara i aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica koje predstavljaju provokaciju“, saopštio je on tokom onlajn-brifinga u međunarodnoj novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“.
Prema rečima Lukaševiča, NATO bi trebalo da uzme u obzir da su „opasni manevri vojne avijacije na 15 kilometara od ruskih granica više nego nepodnošljiva situacija i crvena linija, koju mogu da prate potpuno nepredvidivi događaji”.
Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u je napomenuo da Moskva primećuje porast broja vežbi na ukrajinskoj teritoriji uz učešće zapadne vojske.
„Prema našim podacima, vežbi sa zapadnim trupama biće najmanje 10, prošle godine ih je bilo otprilike sedam“, dodao je Lukaševič.

Situacija u Donbasu se uveliko pogoršava

On se osvrnuo i na situaciju u Donbasu, koja se, kako kaže, uveliko pogoršava. To navodi na misli da Kijev ne isključuje nasilni scenario rešavanja problema jugoistoka Ukrajine.

„Forsiranje čitave histerije oko navodnog pripremanja Rusije na invaziju na Ukrajinu je pokušaj da se ukrajinska tema zadrži na međunarodnoj agendi i da joj se ne dozvoli da takoreći zastari i izgubi svoj politički i geopolitički značaj“, objasnio je on.

Međutim, razlog za histeriju može niti i međunarodno-ekonomski, ocenio je političar.
„Na Zapadu se bave neprestanim traženjem novih i novih sankcija i ukrajinska tema je veoma pogodna za te nezakonite radnje“, dodao je.
On je napomenuo i da Rusija konstatuje degradaciju situacije u evroatlantskom regionu, kao i da „NATO, zajedno sa Evropskom unijom, suštinski istiskuje OEBS iz matrice evropske bezbednosti“.

Blokiranje naloga ruske delegacije u Beču – cenzura

Lukaševič je pomenuo i situaciju sa blokiranjem zvanične Fejsbuk stranice ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču. Po njegovim rečima, to je direktan pokušaj cenzure i ruska strana će to pitanje izneti generalnom sekretaru OEBS-a.
„To je, naravno, apsolutno nepodnošljiva situacija. U pitanju je situacija u kojoj smo suočeni sa direktnom pretnjom ućutkivanja u prenosu. Ovo je direktan pokušaj cenzure zasnovane na političkim motivima. Iznećemo problem našoj specijalizovanoj instituciji – predstavniku za slobodu medija i generalnom sekretaru OEBS-a, kao i poljskom predsedavanju“, dodao je.
Ranije je administracija društvene mreže blokirala pristup zvaničnoj stranici delegacije koju je aktiviralo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, navodno zbog objavljivanja zabranjenog sadržaja. S tim u vezi, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču i pitanjima vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov izjavio je da je delegaciji nakon tri dana ponovo omogućen pristup njenoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
RUSIJA
Peskov o 18 varijanata američkog odgovora na dejstva Rusije: I mi razmatramo razne scenarije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala