- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ministarstvo kulture: Konstatovane su promene na Miroslavljevom jevanđelju - formiraćemo komisiju

CC0 / Vikipedija / Miroslavljevo jevanđelje
Miroslavljevo jevanđelje - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da će, po prijemu digitalnog materijala, na kojem su konstanovane određene promene, formirati nezavisnu, stručnu komisiju, koja će na kraju procesa konstatovati stanje u kojem se nalazi najstariji srpski ćirilični rukopis.
"Na bazi ovog izveštaja biće utvrđeni dalji koraci u cilju vraćanja dokumenta u najbolje moguće stanje i eventualne prevencije od bilo kakvih oštećenja, a o svemu će javnost biti blagovremeno obaveštena", navedeno je u saopštenju Ministarstva.
Audiovizuelno odeljenje Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti završilo je digitalizovanu kopiju Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa.
Kopija je danas uručena ministarki kulture i informisanja Srbije Maji Gojković, direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković i upravniku Narodne biblioteke Vladimiru Pištalu, u prisustvu predsednika SANU akademika Vladimira Kostića, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.
Miroslavljevo jevanđelje - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis i u digitalnom formatu
Snimanje Miroslavljevog jevanđelja je obavljeno na osnovu Sporazuma o saradnji Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije.
Snimanje dragocenog rukopisa iz 12. veka obavljeno je u specijalno opremljenoj prostoriji u Narodnom muzeju, kako bi bili zadovoljeni svi klimatski i svetlosni uslovi, a čitavim postupkom su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva SANU.
Sledeći korak predviđen sporazumom jeste postavljanje digitalizovane kopije Miroslavljevog jevanđelja na sajtove ustanova koje su učestvovale u procesu digitalizacije, kao i na Pretraživač kulturnog nasleđa Republike Srbije.
Snimci na internet prezentaciji biće softverski zaštićeni, naglašeno je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala