- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka nuklearna podmornica uplovila u Gvam – vojnu bazu najbližu Kini

© Foto : US Navy/Seaman Apprentice Darek Leary/Public domainAmerička nuklearna podmornica "Nevada" u bazi Guam na Pacifiku
Američka nuklearna podmornica Nevada u bazi Guam na Pacifiku - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Američka podmornica, koja nosi više nuklearnih bojevih glava, uplovila je u bazu Gvam na Pacifiku. Američka mornarica navela je da je ta retka poseta nuklearne podmornice „poruka saveznicima u regionu“, a radi se o vojnoj bazi koja je najbliža Kini, a pripada teritoriji SAD.
Nuklearna podmornica „Nevada“, koja nosi do 20 nuklearnih raketa „trajdent“ posetila je američku mornaričku bazu Gvam 15. januara, što je prvo uplovljavanje takve podmornice od 2016. godine.
Američka mornarica saopštila je da ta poseta „ojačava kooperaciju između SAD i saveznika u regionu“ i „demonstrira američku sposobnost, fleksibilnost, spremnost i kontinuiranu posvećenost indopacifičkoj regionalnoj bezbednosti i stabilnosti“.
Poseta nuklearne podmornice Gvamu dolazi u trenutku loših odnosa Vašingtona i Pekinga, posebno oko pitanja Tajvana.
U decembru su SAD i Japan pripremili vojni plan za slučaj potencijalnog konflikta između Kine i Tajvana, dok je Pentagon upozorio da Kina „najverovatnije priprema invaziju na ostrvo“.
Dva meseca ranije, američki predsednik Džo Bajden rekao je da su SAD posvećene odbrani Tajvana ukoliko Kina pokuša da izvede prisajedinjenje.
Peking, sa druge strane, zapretio je da će „preduzeti drastične mere“ ukoliko „separatističke strane na Tajvanu, tražeći nezavisnost, provociraju, primene silu ili pređu bilo koju crvenu liniju“.
Dok Tajpej smatra da je Tajvan nezavisna država od 1949, kada se na njega povukla gubitnička strana u kineskom građanskom ratu, Peking vidi ostrvo kao deo svoje teritorije i želi ponovno ujedinjenje.
Gvam je od Tajvana udaljen 3.000 kilometara i najbliža je baza kopnenoj Kini koja se nalazi na teritoriji SAD, piše RT.
Zastave SAD i Japana - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SVET
Kina uložila zvaničnu žalbu Americi i Japanu
Tajpej - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
SVET
Tajvan i Kina razmenili poruke upozorenja
Američka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SVET
Zvaničnik Pentagona: Kina priprema invaziju, prioritet američkih snaga — odbrana Tajvana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala