- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina uložila zvaničnu žalbu Americi i Japanu

© REUTERS / Tim KellyZastave SAD i Japana
Zastave SAD i Japana - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da Kina žali zbog najnovijih izjava Sjedinjenih Država i Japana datih nakon razgovora ministara spoljnih poslova i odbrane te dve zemlje.
“Kina je uložila zvaničnu žalbu obema zemljama”, izjavio je Vang na konferenciji za novinare u Pekingu.
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država i Japana izrazile su snažnu zabrinutost zbog rastuće moći Kine i obećali da će zajedno raditi na suprotstavljanju pokušajima destabilizacije regiona.
U zajedničkom saopštenju dva saveznika, koje je usledilo nakon virtuelnog sastanka njihovih ministara spoljnih poslova i odbrane, izražena je zabrinutost zbog Kine i sve većih tenzija oko Tajvana, prenosi agencija Rojters.
U saopštenju se dodaje da su napori Kine “da podriva poredak zasnovan na pravilima” predstavljali “političke, ekonomske, vojne i tehnološke izazove za region i svet”, zbog čega je doneta odluka o zajedničkoj saradnji dve zemlje“ kako bi odvratile i, ako je potrebno, odgovorile na destabilizujuće aktivnosti u regionu.”
Ministri su, takođe, istakli da dele "ozbiljnu i kontinuiranu zabrinutost" u vezi sa pitanjima ljudskih prava u kineskom regionu Sinđangu i u Hongkongu, i istakli su važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.
Posle sastanka, japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši je izjavio da je Tokio objasnio svoj plan za reviziju strategije nacionalne bezbednosti kako bi se suštinski poboljšale odbrambene sposobnosti, za šta, kako je rekao, postoji snažna podrška američkih saveznika.
Nešto ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da će dve zemlje potpisati novi sporazum o saradnji u oblasti odbrane kako bi se suprotstavile novim pretnjama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala