- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ubica tenkova: Prikazan efekat protivtenkovskih mina PTKM-1R /video/

© Ministarstvo odbrane RusijeRuski tenkovi na vežbi Istok
Ruski tenkovi na vežbi Istok - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Ruske protivtenkovske mine PTKM-1R pripadaju novoj generaciji protivtenkovske municije. Kako je saopštio „Rosoboroneksport“, one mogu da napadnu najslabije zaštićene delove tenkova ili samohodnih artiljerijskih naoružanja – kupole ili krovove vozila.
Spolja se mine dosta razlikuju od sličnih sredstava. Napravljene su kao transportno-lanserni kontejneri opremljeni akustičnim i seizmičkim sredstvima za traženje ciljeva. Borbeni elementi koji se unutar nalaze imaju infracrvene i radarske senzore.
PTKM-1R se postavljaju ručno na rastojanju od pet do pedeset metara od tih mesta gde je moguće da se nalazi oklopna tehnika neprijatelja. Smatra se da to veoma otežava mogućnost otkrivanja.
Prilikom približavanja neprijateljskih mašina napadaju se samo one koje po šumovima i vibracijama tla koje proizvode odgovaraju zadatim parametrima.
Borbeni elementi koji su ispaljeni lete balističkom putanjom, a termički i radarski senzori skeniraju teren. Kada se otkrije objekat, dolazi do potkopavanja borbenog dela i, shodno tome se cilj onesposobljava odozgo.
Mina je visoka 510 milimetara, teška 19,9 kilograma i prečnika 220 milimetara. Težina eksploziva je 2,8 kilograma, dok je probojnost oklopa najmanje 70 milimetara.
Municija je programirana za samo likvidaciju, pritom, u borbenom stanju može biti od jednog do deset dana.
Poznato je da je 1980-ih godina u Sovjetskom Savezu proizvedena protivtenkovska mina TM-83, koja može da uništi tenk takozvanim „udarnim jezgrima“ iz vazduha.
Sovjetski tenk T-34 - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki mediji istakli pet tenkova koji su promenili istoriju: Među njima sovjetski T-34 /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala