- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija o misiji ODKB-a Kazahstanu: Amerika da se zapita zašto niko ne želi njenu pomoć

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZdanje Državne dume Ruske Federacije
Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje bi trebalo da se zapitaju na primeru sa Kazahstanom zbog čega vlasti drugih zemalja ne traže pomoć od njih, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
Prema njegovim rečima, traženje pomoći od Amerike može da dovede do gubitka državnosti, ekonomije i drugih problema, zbog čega mnoge države verovatno danas žale što su se obratile Vašingtonu.

„Što se tiče izjava SAD i drugih zemalja, treba da se zapitaju zašto ih niko ne kontaktira i uopšte – neka pokažu barem jednu zemlju koja im se obratila za pomoć, a da zatim nije izgubila državnost niti je prosperirala. Nađite tu zemlju“, rekao je Volodin za televiziju „Rusija 1“.

On se osvrnuo na primer Libije, Iraka i Ukrajine.
„Koliko je Libija bila prosperitetna, u Iraku nije bilo nikakvih unutrašnjih problema. A to što se dešava u Ukrajini? Eto vam traženje pomoći, danas su tamo i savetnici i predstavnici NATO-a i sve to neće izaći na dobro“, istakao je političar.

ODKB štiti svoje zemlje-članice

Istovremeno, predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je za „Rusiju 1“ da bi Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti stala u zaštitu svojih zemalja-članica u slučaju pokušaja organizovanja obojene revolucije u nekoj od njih.

„Pokazali smo da je ODKB ozbiljna organizacija i da o tome mora da se vodi računa, da će u slučaju pokušaja organizovanja obojene revolucije u bilo kojoj drugoj državi ODKB uvek stati u zaštitu. To je veoma važno“, naglasila je Matvijenkova.

Kako kaže, procene zapadnih zemalja o delovanju država-članica ODKB u Kazahstanu su cinične.
„Znate, taj cinizam je već toliko očigledan. Gde je NATO, gde su SAD, gde je Kazahstan? Mi imamo najdužu granicu sa Kahastanom. Da ta situacija nije blagovremeno rešena, to bi bila pretnja suverenitetu ne samo Kazahstanu, već i pretnja bezbednosti suvereniteta susednih zemalja“, prokomentarisala je ona procene Zapada da li je Kazahstan uopšte mogao da uputi zahtev ODKB-u za slanje mirovne misije u zemlju.
ODKB je pokazao svoju efikasnost, demonstrirana je neophodnost i blagovremenost formiranja te organizacije, zaključila je.
Podsetimo, kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev obratio se 5. januara zemljama ODKB-a za pomoć „u prevazilaženju terorističke pretnje”, nakon što su u zemlji izbili neredi zbog protesta protiv povećanja cena tečnog gasa. Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje kolektivne mirovne snage u Kazahstan radi normalizacije situacije u zemlji. U operaciji su učestvovali vojnici iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Njima je poverena zaštita strateški važnih objekata u zemlji. U četvrtak, 13. januara, misija je proglašena završenom.
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
RUSIJA
Lukašenko: Operacija ODKB u Kazahstanu poruka svima – s nama je opasno ratovati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala