- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Istraživanje: Zagađen vazduh smanjuje plodnost širom Balkana

© Sputnik / Ivana AntićMagla u Beogradu
Magla u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Zagađenje vazduha jedan je od krivaca neplodnosti i sve veće stope steriliteta i kod žena i kod muškaraca širom zapadnog Balkana, pokazalo je istraživanje Evropskog fonda za Balkan i organizacija iz Srbije i regiona.
Žene koje žive u zagađenim oblastima, zbog lošeg kvaliteta vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, a usled toga i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna.
„Dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu na zapadnom Balkanu može da smanji plodnost žena za više od deset odsto, a tokom dana s visokim nivoom zagađenja smanjuju se šanse za začeće, a povećavaju za pobačaj. Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dolazi do testisa, gde uzrokuje smanjenje proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida, i češće pobačaje tokom trudnoće usled programirane smrti ćelija – navodi se u ekspertskoj analizi koju je za kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”, izradio čuveni profesor humane genetike i osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković.
Povećan nivo zagađenja vazduha smanjuje stopu plodnosti, a zagađivači poput olova i bakra deluju na funkcionisanje žlezda u ljudskom organizmu, čiji poremećen rad negativno utiče na reprodukciju. Više međunarodnih studija povezalo je zagađenje vazduha ne samo s neplodnošću već i sa komplikacijama pri rođenju, povećanim urođenim oštećenjima, čak i povećanjem mrtvorođene dece.
Praškaste materije tipa PM 2,5 slabe kvalitet jajnih ćelija, studija iz Brazila pokazuje da visok nivo PM 10 povećava stopu pobačaja i kod žena koje su se podvrgle procesu vantelesne oplodnje, prenosi Politika.
„Studija iz 2010, koja je obuhvatala područje grada Labina u Hrvatskoj, pokazuje da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba u gradu bila značajno viša u periodu izlaganja zagađenom vazduhu iz obližnje termoelektrane na ugalj – u poređenju s periodom kada takve izloženosti nije bilo. Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu spaljivanja uglja povećavaju i do 13 odsto rizik od pobačaja, dok izloženost česticama PM 2,5 i PM 10 smanjuje stopu začeća“, navodi se u analizi.
Smanjenje neplodnosti na zapadnom Balkanu povezana je sa smanjenjem zagađenja vazduha, a rešenja su već dobro poznata: napuštanje uglja za proizvodnju struje, zamena kotlova u domaćinstvima ekološki čistijim rešenjima, povećanje energetske efikasnosti, ali i smanjenje jednokratne upotrebe plastike i zamena sintetičkih vlakana prirodnim.
„Kako bi se smanjila neplodnost, potrebno je obezbediti visokoefikasne filtere za vazduh u zatvorenim prostorima, uz pravovremeno obaveštavanje o zagađenju vazduha, kako bi se izbegavale aktivnosti na otvorenom onda kada je kvalitet vazduha loš. Ova mera je posebno značajna za specijalne ustanove koje se bave lečenjem steriliteta, kako bi i same prilikom procesa vantelesne oplodnje stvorile optimalne uslove za pacijente i smanjile negativni uticaj zagađenja laboratorijskog vazduha na vrlo osetljive jajne ćelije i embrione“, navodi se u istraživanju i dodaje da lečenje neplodnosti i vantelesna oplodnja mora postati mnogo dostupniji svima koji žele da imaju decu, prenosi Politika.
Zagađenje vazduha - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2020
Da li je zagađenost vazduha doprinela smrtnosti od virusa korona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala