Da li je zagađenost vazduha doprinela smrtnosti od virusa korona

CC0 / / Zagađenje vazduha
Zagađenje vazduha - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Visok nivo zagađenosti vazduha možda je jedan od najvažniji faktora koji je doprineo velikom broju smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom korna, navodi se u istraživanju sprovedenom u Nemačkoj.

Analiza je, naime, pokazala da se od ukupnog broja smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona u 66 administrativnih oblasti u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj, 78 odsto njih desilo u samo pet, koje su bile najzagađenije.

Istraživanje je ispitalo nivoe azot-dioksida, zagađivača koji najviše proizvode vozila na dizel, kao i vremenske uslove koji sprečavaju da se oblaci prljavog vazduha raziđu iznad grada. Mnoge studije su povezale izloženost azot-dioksidu sa lošim zdravljem, a naročito sa bolestima pluća, zbog koje je veća verovatnoća da će ljudi umreti ako se zaraze Kovidom-19, objavio je „Gardijan“.

„Rezultati pokazuju da je dugoročna izloženost ovom zagađivaču možda jedan od najvažnijih faktora koji doprinose smrtnosti uzrokovanoj Kovidom-19 u ovim regijama, a možda i širom sveta“, rekao je Jaron Ogen sa Univerziteta „Martin Luter“ u Hale-Vitenbergu u Nemačkoj, koji je sproveo istraživanje.
Magnetno polje - Sputnik Srbija
Planeta poručuje čovečanstvu: Izvucite 10 lekcija iz ove pandemije

Trujući naše okruženje, trujemo naše telo, a kada ono ima hronični respiratorni stres njegova sposobnost da se brani od infekcije je ograničena“, naveo je Ogen.

Analizom je, kako se navodi, ukazano na jaku korelaciju, a ne na uzročnu povezanost.

„Sada je neophodno da se istraži da li je prisustvo inicijalnog inflamatornog stanja povezano sa odgovorom imunog sistema na virus korona“, dodao je Ogen.

Druga studija objavljena 7. aprila proučavala je zagađenost finim česticama u Sjedinjenim Državama i otkrila da je čak i malo povećanje nivoa zagađenosti u godinama pre pandemije povezano sa daleko većom stopom smrtnosti od Kovida-19.

Jedan drugi nedavno objavljeni rad ukazuje na to da je veliki broj umrlih na severu Italije povezan sa najvišim nivoima zagađenosti vazduha, prenosi portal „Buka“.

Ogenovo istraživanje, objavljeno u žurnalu „Science of the Total Environment“, poredi nivoe azot-dioksida u januaru i februaru u 66 administrativnih oblasti, uzimajući u obzir broj preminulih od Kovida-19 do 19. marta. Ogen je, takođe, ispitao atmosferske uslove kako bi ustanovio gde su oblaci zagađenog vazduha bili „zaglavljeni“ iznad regija.

Otkrio je da je 78 odsto od ukupno 4.443 preminulih locirano u četiri regije na severu Italije i jednoj oko Madrida u Španiji. Ovih pet oblasti imali su najgoru kombinaciju nivoa azot-dioksida i vremenskih uslova koji su sprečavali protok vazduha i razbijanje oblaka zagađenog vazduha.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala