- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bečić se sastao sa vaseljenskim patrijarhom /video, foto/

© Foto : Youtube/Predsjednik Skupštine Crne Gore/PrintscreenAleksa Bečić i vaseljenski patrijarh Vartolomej
Aleksa Bečić i vaseljenski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas u Istanbulu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem. Kako je saopšteno iz Skupštine, Vartolomej je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posete predsednika crnogorskog Parlamenta.
„Čekali smo na ovu posetu. Zaista ohrabrujemo i divimo se Vašoj mladosti, mudrosti i hrabrosti. Čestitam Vam na tome što se na pravi način borite za religijske slobode jedinstvo svih u Crnoj Gori. Čestitam Vam na podršci Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenom mitropolitu Joanikiju“, istakao je patrijarh Vartolomej, a saopšteno je iz Skupštine.
„Zaista ste srećni što imate Joanikija, kao naslednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija“, kazao je Vartolomej.
On je naveo da je upoznat sa teškim uslovima pod kojima se odigralo ustoličenje mitropolita crnogorsko - primorskog Joanikija.
„Pružili ste mu sjajnu podršku. Pratili smo kompletnu situaciju i molili se za mir, napredak i stabilnost“, istakao je patrijarh koji je iskoristio ovu priliku da predsednika Skupštine Bečića zamoli da, kako se navodi u saopštenju „prenese pozdrave i bratsku ljubav mitropolitu Joanikiju i narodu Crne Gore“, prenosi RTCG.
Kako je saopšteno iz Skupštine, Aleksa Bečić je istakao da mu je izuzetna čast što ima priliku da razgovara sa vaseljenskim patrijarhom kao „prvim po časti među pravoslavnim episkopima i glasnogovornikom pravoslavlja“.
Naglasivši značaj koji carigradski tron ima u veri, samim tim što je „Carigradska partijaršija majka Crkva našoj Crkvi“, te ističući da je „nesumnjivo velika podrška pravoslavcima širom sveta“, Bečić je kazao da je Crna Gora većinski pravoslavna država, koju, pored toga, krase i multietičnost i multikonfesionalnost, te da je „naša država primer zemljama u regionu u kreiranju budućnosti kroz međunacionalni i međuverski sklad“.
Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je prenoseći pozdrave mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija patrijarhu Vartolomeju kazao da je, kao prijatelj blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, od njega „u više navrata čuo bratske reči pohvale i ljubavi prema Crkvi konstatinopoljskoj“, te da se uvek rado sećao studentskih dana koje je sa patrijarhom Vartolomejem Amfilohije proveo u Rimu.
Bečić je upoznao patrijarha sa tim koliko je Crna Gora učinila za verske slobode izmenama spornih članova Zakona o slobodi veroispovesti.
„Tačno godinu dana nakon što je u Skupštini Crne Gore, odlukama nove skupštinske većine, usvojen Zakon o slobodi veroispovesti, kojima se u suštini eliminišu svi, za crkve i verske zajednice, sporni članovi“, istakao je Bečić.
Kako se navodi u saopštenju, Bečić je istakao zahvalnost vernog naroda Crne Gore zbog dragocenog doprinosa koji je patrijarh vaseljenski Vartolomej dao za izgradnju hrama Hristovog vaskrsenja od kamena temeljca, u čijem je postavljanju učestvovao, pa sve do svečanog osvećenja.
„Do kraja sam posvećen ustavnom principu sekularnosti,a poštujući vekovno trajanje pravoslavne Crkve, njen značaj za prosvetu, kulturu i društvo, te shodno tom principu, ja kao predsednik Skupštine se držim po strani kada je u pitanju unutrašnje uređenje pravoslavne Crkve - poštujući Ustav Crne Gore i crkveni kanonski poredak“, zaključio je Bečić i istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska bila i ostala zajednička kuća Crnogoraca i Srba.
Patrijarh Vartolomej, kako se navodi u saopštenju, zamolio je Bečića da mitropolitju Joanikiju uruči poklon, kopiju Panagije sa svojim inicijalima.
Arhitekta Predrag Ristić - Saborna crkva Hristovog Vaskrsenja, Podgorica, Crna Gora, 2013. - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2020
Od poljane do svetilišta: Dva najlepša ukrasa pravoslavne Crne Gore /foto, video/
Rezidencija patrijarha moskovskog i cele Rusije u Sveto-Danilovskom manastiru u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
RUSIJA
Ruski mitropolit: Situacija u pravoslavlju podseća na raskol u XI veku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala