- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski mitropolit: Situacija u pravoslavlju podseća na raskol u XI veku

© Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi / Uđi u bazu fotografijaRezidencija patrijarha moskovskog i cele Rusije u Sveto-Danilovskom manastiru u Moskvi
Rezidencija patrijarha moskovskog i cele Rusije u Sveto-Danilovskom manastiru u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Situacija u pravoslavlju podseća na raskol iz XI veka, kada je svađa između carigradskog patrijarha i pape dovela do viševekovne podele crkve, smatra predsedavajući Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion.
„Krivicom carigradskog patrijarha u svetskom pravoslavlju stvorena je situacija kanonskog haosa. U ovoj situaciji svaka pomesna crkva treba da se opredeli sa kim je: sa kanonskim pravoslavljem ili sa raskolnicima i samoprozvanima. Naša crkva je učinila svoj izbor. I mi smo zahvalni onim pomesnim crkvama koje čvrsto čuvaju svete kanone“, rekao je mitropolit Ilarion za Sputnjik.
On je napomenuo da Ruska pravoslavna crkva žali zbog podele u svetskom pravoslavlju, do koje je došlo zbog priznanja raskolničke crkve u Ukrajini od strane Carigradske patrijaršije.
„Ova situacija veoma podseća na događaje iz sredine XI veka. Tada su se sukobili carigradski patrijarh i papa. Došlo je do podele. Ne mislim da su papini legati, koji su stavili bulu ekskomunikacije na presto Saborne crkve Svete Sofije, zamišljali da će podela trajati vekovima. I carigradski patrijarh preduzimajući kontramere teško da je to mogao da zamisli. Ali crkve su krenule svojim putem. Tokom vekova otuđenje je raslo i samo devet vekova kasnije počeli su stidljivi pokušaji zbližavanja“, podsetio je predstavnik RPC.
Istovremeno, mitropolit je rekao da će Ruska crkva pregovarati sa arhijerejima Aleksandrijske patrijaršije ukoliko se ne slažu sa odlukom patrijaršije koja je ranije priznala ukrajinske raskolnike.
S tim u vezi, nazvao je teoretskim pitanje da li RPC može da isključi iz novoformiranog egzarhata u Africi teritorije na čijem su čelu arhijereji Aleksandrijske crkve, ukoliko saopšte o nepriznavanju ukrajinskih raskolnika.
„Ako dođe do takve situacije, proučićemo je i ući u pregovore. Ali, može da se pretpostavi da će u slučaju otvorenog neslaganja sa patrijarhom takvi arhijereji jednostavno biti uklonjeni sa svojih katedri“, napomenuo je Ilarion.
On je takođe rekao da RPC ne može da odbije da pravoslavne vernike u Turskoj, kao ni sveštenike iz Afrike, koji žele da se pridruže Ruskoj crkvi.
„Nismo mogli da odbijemo da prihvatimo u okrilje naše crkve sveštenstvo Aleksandrijske patrijaršije koje je shvatilo pogrešnu poziciju svog patrijarha. Isto tako, ne možemo da odbijemo pravoslavne vernike u Turskoj u uslovima kada je Vaseljenski patrijarh stao na stranu raskola“, istakao je mitropolit Ilarion.
Prema njegovim rečima, prvi korak za rešavanje postojećeg stanja u svetskom pravoslavlju „trebalo je da bude vraćanje na stanje u kome su se nalazile sve pravoslavne crkve do 2018. godine, kada su odluke donete saborno, a ne pojedinačno“.
„Ali teško je zamisliti da bi carigradski patrijarh želeo da se vrati na to. On sada smatra da ima pravo da donosi pojedinačne odluke bez konsultovanja sa drugim crkvama, protiv njihove volje i na njihovu štetu. A jerarsi Carigradske patrijaršije nam stalno ponavljaju: Ukrajinska autokefalnost je svršen čin. Pa, pošto je to tako, onda je i podela u svetskom pravoslavlju svršen čin“, konstatovao je mitropolit Ilarion.
On je dodao da se u Ruskoj crkvi mole da se urazume carigradski patrijarh „i oni poglavari i arhijereji koji su pod njegovim pritiskom priznali raskol“.
„Smatramo da saborni um crkve može da izleči raskol u svetskom pravoslavlju. Ali na stvari treba gledati realno: u uslovima kada su saborni mehanizmi na međupravoslavnom nivou uništeni, to je teško očekivati“, zaključio je predstavnik Ruske pravoslavne crkve.
Patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor II priznao je 2019. raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Govoreći o posledicama ove odluke, RPC je ranije napomenula da one mogu uticati na verujuće sunarodnike u Africi – na kanonskoj teritoriji Aleksandrijske patrijaršije. Krajem decembra 2021. Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je odluku o stvaranju Patrijaršijskog egzarhata u Africi.
Na inicijativu tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja 2018. godine je spajanjem dveju raskolničkih organizacija nastala takozvana Pravoslavna crkva Ukrajine. Nova „crkva“ je od patrijarha Vartolomeja dobila tomos o autokefalnosti. PCU su priznali prvojerarsi Aleksandrijske i Grčke crkve, a 2020. godine – predstojatelj Kiparske crkve. RPC je na priznanje raskolnika odgovorila raskidom odnosa sa Carigradom i onim poglavarima u drugim pomesnim crkvama koji su prihvatili ukrajinski raskol.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SRBIJA
Poruka srpskog patrijarha Kijevu: Priznajemo samo kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala