- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO vežba iza polarnog kruga: Poruka Rusiji jasna

CC BY 2.0 / NATO / Norveški vojnici na vojnim vežbama NATO-a "Spoj trozupca 2018"
Norveški vojnici na vojnim vežbama  NATO-a Spoj trozupca 2018 - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
NATO se sprema za velike vojne vežbe „Hladni odgovor 2022“, na oko 400 kilometara od ruske granice. To će, kako prenose mediji, biti najveći manevri NATO-a iza polarnog kruga od Hladnog rata. Nameće se pitanje, da li su ove vežbe deo američke i NATO strategije obuzdavanja Rusije?
„Poruka je konkretna, posebno u kontekstu poslednjih pregovora Rusije sa Zapadom o bezbednosnim garancijama. Zadatak NATO-a je da konsoliduje saveznike, da pokaže da NATO ne odustaje od svojih principa i da planira da nastavi sa provokacijama“, kaže ruski ekspert za bezbednost Konstatin Blohin.
Norvežani su o predstojećim velikim multinacionalnim vojnim vežbama, na kojima će učestvovati oko 40 hiljada vojnika, obavestili komandu Severne flote Rusije samo dan nakon razgovora Rusije i NATO-a o bezbednosnim garancijama.
„To što su oni obavestili je u redu, ali se mora imati na umu da Norveška takođe ima svoje interese na Arktiku i ne treba očekivati da će ta zemlja zauzeti liniju koja će biti u suprotnosti sa stavom NATO-a u celini“, kaže Blohin.
Manevri će se održati na teritoriji Norveške, na proleće ove godine. U vežbama će učestvovati Oružane snage Norveške, 28 država-članica NATO-a i zemalja-partnera bloka. Norveško Ministarstvo odbrane ističe da su ovo najveće vojne vežbe u novijoj istoriji zemlje i najveće vežbe NATO-a u 2022. godini.
Komandant Operativne komande norveških Oružanih snaga general-potpukovnik Ingve Odlo izvestio je komandanta Severne flote admirala Aleksandra Moisejeva o preliminarnim planovima predstojećih vežbi, navodeći da se Oružane snage Norveške strogo pridržavaju Bečkog dokumenta o merama za jačanje poverenja i bezbednosti usvojenog na forumu OEBS-a 2011. godine, kao i da se zalažu za transparentnost vojnih vežbi. Moisejev je poželeo kolegama da bezbedno održe manevre.
Takođe, Norvežani su pozvali sve članove OEBS-a da prate vežbe i pozdravili su učešće ruskih posmatrača.

Borba za Arktik

Manevri, koji će biti održani u martu i aprilu, odvijaće se na kopnu, moru i u vazduhu. Kako je saopštila norveška strana, vežbe će se održavati u nekoliko faza od kojih će pojedine biti izvedene u Norveškom moru, kao i na teritoriji severnog i centralnog dela Norveške.
Vojska NATO-a učestvuje u vežbama da bi stekla iskustvo u operacijama u surovim klimatskim uslovima, sličnim onim kakve ima Rusija. Eksperti ocenjuju da Vašington gleda na Oslo „kao na jedan od prozora ka Arktiku“, a cilj SAD je suprotstavljanje ruskom uticaju na Arktiku uključivanjem Norveške u taj proces. Optužujući Rusiju propagandna mašinerija kolektivnog Zapada govori o „opasnoj militarizaciji Arktika“, a zapravo Vašington želi da ubrza obuzdavanje Rusije uz istovremeno korišćenje saveznika.
„Jasno je da NATO neće izvršiti invaziju na Rusiju. To je prosto nemoguće, jer bi to dovelo do Trećeg svetskog rata. Ali, na istom tom Arktiku verovatno se uvežbava mogućnost vojnog sukoba sa Rusijom. Njihov zadatak je jasan“, smatra Blohin.
Vojni savez Vašingtona i Osla na Arktiku je od velikog značaja za Pentagon koji nastoji da se suprotstavi delovanju Rusije koja ne samo da ima najviše ledolomaca nego radi i na Severnom morskom putu.
Arktik je za Rusiju posebna regija. Od 38 hiljada kilometara granice arktičke obale, čak 22 hiljade kilometara pripada Rusiji, a taj region je bogat naftom, gasom i drugim prirodnim resursima.
© Sputnik / Igor AgejenkoRuske oružane snage na Arktiku
Ruske oružane snage na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Ruske oružane snage na Arktiku
„Naši interesi su zastupljeni na Arktiku, Rusija je tamo jedan od glavnih igrača i očigledno je kako bi trebalo tumačiti te manevre. Nisam stručnjak za Norvešku, ali je jasno da i ako ima bilo kakvih prijateljskih izjava sa njihove strane, onda je to ipak neka vrsta diplomatske učtivosti. Norveška ulazi u zonu uticaja Zapada i koliko god želela da se drugačije pozicionira ne može to da učini“, ocenjuje Blohin.

„Hladni odgovor“ na nekada najmirnijoj granici

„Hladni odgovor“ je glavna zimska vojna vežba norveških Oružanih snaga, a održava se svake druge godine sa NATO partnerima. NATO već dugo zvecka oružjem oko ruskih granica i održava vojne vežbi, a ciljevi su vrlo konkretni — oni hoće da drže Rusiju u stalnom stanju napetosti.
„Ograničimo se na Norvešku kao državu NATO-a od 1949. godine. I sam sam služio vojsku na tim mestima i ta granica sa Norveškom je bila naša najmirnija granica. U sovjetsko vreme Norvežani je čak nisu ni čuvali. Kada smo ih pitali zašto ne čuvate granicu, odgovorili su da im je dovoljno što su na ruskoj strani graničari. Kao što rekoh, bila je to najmirnija granica“, kaže ruski vojni ekspert, pukovnik u rezervi Mihail Hodarjonok.
Hodarjonok smatra da je veoma značajno što je Norveška obavestila rusku Severnu flotu o predstojećim vežbama i pozvala posmatrače, te napominje da ti manevri nisu ozbiljna pretnja za Rusiju.
„Sve ovo se može tumačiti na različite načine, ali mislim da ovde ne treba polaziti od pretpostavke da oni nešto spremaju. Obavestili su nas, informisali, rekli su ciljeve“, kaže ekspert.
Hodarjonok ističe da ne treba dolivati ulje na vatru u trenutku kada je situacija u svetu ionako eksplozivna i očekuje da će posle ovonedeljnih pregovora Rusije sa SAD, NATO-om i OEBS-om u Ženevi, Briselu i Beču biti više transparentnosti u pogledu izvođenja vojnih vežbi u blizini ruskih granica.
„Ne bih rekao da su ovo neke zamke koje nam spremaju SAD. Naravno, američka vojska u bilo kom trenutku može da koristi infrastrukturu Norveške kao članice NATO-a. Tome u prilog idu i nedavni događaji, kada su američki strateški bombarderi B-1 raspoređeni na jedan od aerodroma u Norveškoj, što je kod nas izazivalo zabrinutost...“, rekao je Hodarjonok
Američko ratno vazduhoplovstvo prošle godine je prvi put rasporedilo bombardere B-1 u Norvešku, čime je, kako su konstatovali zapadni mediji, Moskvi poslata poruka da će američka vojska delovati u strateški važnom arktičkom regionu i pružati podršku svojim saveznicima u tom području. Visoki zvaničnici Pentagona su tada za Si-En-En rekli da premeštanje snaga mnogo bliže Rusiji znači da će SAD moći da reaguju na potencijalnu „rusku agresiju“.
Inače, upravo je izmišljena ruska pretnja razlog postojanja NATO-a. Osnovan sa ciljem odbrane svojih članica i obuzdavanja protivničkog Varšavskog pakta u jeku Hladnog rata, NATO i nakon raspada Sovjetskog Saveza traga za smislom svog postojanja, a „ruska pretnja“ je faktički jedina osnova za postojanje NATO-a i očuvanje strateške kontrole SAD nad Evropom. Bez te izmišljene pretnje došlo bi do raspada Alijanse.
Savet Rusija-NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Razgovori Rusija-NATO: Ko koga obuzdava, a ko kontraobuzdava i — šta to, zapravo, znači
Vojne vežbe NATO-a u Norveškoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
RUSIJA
Norveška želi da se NATO drži podalje od ruskih granica
Pregovori Rusije i SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
„Od pregovora nema ništa“: Poljaci otkrivaju „đavolski plan“ SAD i NATO-a protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala