- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Otkriveno zašto je ministar ukinuo vizu Đokoviću, a postoji i „zavrzlama“ o pritvoru

© AP Photo / Mark BakerNovak Đoković na treningu pred početak Australijan opena 2022.
Novak Đoković na treningu pred početak Australijan opena 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Aleks Hok, australijski ministar za imigraciju, doneo je odluku da Novak Đoković ostane po drugi put bez vize za tu državu na osnovu njegovih izjava datih tokom 2020. godine i bojazni da bi ostanak najboljeg tenisera sveta u Australiji „razgalio antivakserski sentiment“.
Agonija u kojoj se nalazi Novak Đoković, a sa njim i svi koji prate najveći skandal u istoriji tenisa, nastao pošto je prvom teniseru sveta po sletanju u Melburn ukinuta viza, određen pritvor, a kasnije i žalbenim postupkom vraćena sloboda, nastavljena je odlukom ministra da ponovo ukine vizu.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SPORT
Viza je ukinuta, ali je Novak slobodan čovek – subota „dan D“
Žalba je uložena, advokati Đokovića, na čelu sa Nikom Vudom, na saslušanju su objavili na kom osnovu je Hok doneo odluku.
„Delegat na aerodromu je rekao da Đoković može da zarazi nekoga. Ministar sada pretpostavlja ili zaključuje da Đoković nije poštovao zakon, da Đoković predstavlja neznantnu pretnju jer ima prirodni imunitet i zaključuje da Đoković ima medicinske razloge što nije vakcinisan. Zaključuje i da je Đoković u dobrom zdravstvenom stanju. Sve to ide u prilog Đokoviću“, istakao je advokat Vud.
Osnova ministra je, navodi Vud, strah od antivakserskog bujanja u Australiji, ukoliko Đoković ostane u Australiji – i to na osnovu dve izjave date 2020.
Ministar ne razmatra kako će Đokovićevo proterivanje uticati na antivakserski sentiment u državi, što je nerazumno, dodao je Vud, ističući da argument o tome da su antivakserski pokreti podržali Đokovića potekli iz izjava datih 2020. godine.
Uz sve, na suđenju je odlučeno da će Đoković treba da dođe na saslušanje i to u petak od 22.00 po našem vremenu, ali je doneta i čudna odluka, s obzirom na to da drugo ukidanje vize nije značilo i pritvor.
Đoković tokom australijske noći, pošto je tamo sada već kasno uveče i bliži se noć između subote i nedelje, neće biti u pritvoru, niti pri dolasku u kancelariju advokata, ali će tokom konsultacija sa svojim pravnim timom biti u pritvoru, ali i posle toga.

Đoković će imati pritvor u noći između subote i nedelje zahteva advokat Vlade Australije, ako bude ročišta u nedelju, što je izvesno, gde će biti doveden kao pritvorenik, navedeno je na suđenju, gde je sudija Entoni Keli čak izneo ideju da proces sa Federalnog okružnog suda bude prebačen na Federalni sud, jer je „pandemija virusa korona šire pitanje“.

Advokat Vud je insistirao na tome da nema potrebe za prebacivanjem, što bi izazvalo dalje odugovlačenje slučaja, kao i da sudija Keli nema elemente pristrasnosti, iako je već učestvovao u prvom slučaju, s obzirom na to da su slučajevi različiti.
On je uputio je i primedbu na to da je ministar odugovlačio sa odlukom i apostrofirao je da je ona doneta tek u petak uveče, kao i da je hitno rešavanje neophodno jer je za „Đokovića važan svaki minut“, s obzirom na to da bi profesionalne obaveze na Australijan openu mogao da ima već u ponedeljak ili utorak.
Vredi napomenuti da je sudija Keli izdao privremenu meru koja sprečava deportaciju Đokovića do okončanja procesa, a Novak je od momenta kada mu je ponovo ukinuta viza sprečen da dalje trenira i priprema se za Australijan open.
Skot Morison - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SPORT
Skot podržao ukidanje vize Novaku: „Odluka zbog žrtava pandemije“
Novak Đoković odmara na treningu u Australiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SPORT
„Politički poeni presudili da Đoković izgubi meč“
Novak Đoković na Završnom turniru u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SPORT
Australijske vlasti ponovo poništile vizu Novaka Đokovića!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala