- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Neočekivan lek krije se u prirodi

CC0 / Pixabay / Jazavac
Jazavac - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
U prirodi su se godinama unazad pronalazili lekovi za razna oboljenja, mnogi melemi, čajevi, tinkture, dok se neke životinjske masnoće mogu koristiti kao obloge ili masti.
Pri samom pomenu jazavca pomislimo na štetočinu koja živi u zemlji, međutim, mast od ove životinje koristi se kao isceljujući melem.
O lekovitosti te masti najbolje svedoče lovci koji jazavčevu mast i spravljaju. Oni objašnjavaju da se jazavac hrani korenjem biljaka, pa je zbog toga mast toliko lekovita.
„Dugogodišnji sam lovac i tako sam počeo da pripremam mast od jazavca, prvenstveno jer sam imamo bolove u kolenu i ta mast me je spasila. Od dobro podgojenog jazavca može da se dobije oko jedan litar masti, a priprema se kao i mast od svinje. Jazavci se hrane korenjem biljaka, među kojima ima i lekovitih, tokom hibernacije u koju ulazi svake zime skladišti sve hranljive materije upravo u svom salu, to je verovatno tajna zašto je ova mast lekovita i može da pomogne kod raznih oboljenja“, kazao je za Rinu jedan od lovaca iz sela Jarmenovci kod Topole.
On objašnjava da mast može da se pije, a može da se koristi i kao melem.
„Ukoliko mast treba da se pije ako je unutrašnje oboljenje, onda se to čini ujutru, na prazan želudac i to jedna kafena kašika pomešana sa malo čaja. Ukoliko se koristi kao melem, namaže se bolesno mesto i prekrije belom pamučnom krpom, pomaže i kod bronhitisa i zapaljenja pluća“, pričaju poznavaoci ovog melema.
Jazavčeva mast pomaže kod lečenja tuberkuloze, astme, bronhitisa, kašlja, bolesti pankreasa, išijasa, reume, hemoroida, „kurjeg oka“ i rana.
Kako se dodaje, jazavčeva mast se ne preporučuje kod lečenje raka i leukemije, bolesti nerava, srca i krvnih sudova, jer ne postoje podaci da pomaže u takvim slučajevima, preneo je B92.
Merenje nivoa šećera u krvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici potvrdili: Dve biljke značajno snižavaju nivo šećera u krvi
Pijaca - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
RUSIJA
Ruska doktorka otkrila idealno povrće za zdravlje žena
Žir - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
DRUŠTVO
Malo poznati napitak od žira koji ima izrazita lekovita svojstva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala